onzekerheid
Emoties Persoonlijke ontwikkeling Zelfzorg

Van onzekerheid naar zeker voelen

Door
op
5 september 2014

Er zijn soms van die momenten dat het zweet je uitbreekt, je een knoop in je maag voelt of dat je even weg zou willen duiken en onzichtbaar zou willen zijn. Die momenten dat je je onzeker voelt en denkt dat dat alleen jou overkomt. Maar weet je, die momenten hebben we allemaal wel eens, iedereen is wel eens onzeker. En daar is niets mis mee.

Die droombaan waar je zo lang naar hebt gezocht en waar het nu eindelijk is gelukt om op sollicitatiegesprek te komen. Terwijl je in de hal of bij de receptie zit te wachten gaan er ineens honderden dingen door je hoofd. ‘Heb ik mij wel goed voorbereid?’ ‘Wat als ze ‘dat’ nou vragen, wat moet ik daar dan op antwoorden?’ ‘Die persoon die daar zit te wachten, zou die ook gesolliciteerd hebben? Goh, die ziet er zoveel zekerder uit dan ik, die gaat het vast worden.’

Als je van de parkeerplaats naar het café loopt voor je eerste date. En opeens vraag je je af of je toch niet iets anders had moeten aandoen. Of begin je te denken dat het wel weer niets zou worden, het valt toch tegen of hij of zij vindt mij toch niet leuk.

Je hebt een leuke baan en bent lekker bezig. Je hebt goede ideeën die je goed op papier kunt zetten en op een dag zegt je leidinggevende, ‘die ideeën zijn zo goed, doe jij maar het woord tijdens de volgende bijeenkomst’. Eerst zie je het nog als een kans en ben je enthousiast. Maar op het moment dat je voor die grote groep staat, de zaal stil valt en alle ogen op jou gericht zijn breekt het zweet je uit en denk je misschien ‘oh…waarom heb ik nou ja gezegd…’

Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren ~ Loesje

Iedereen is onzeker

Nu denk je misschien dat je de enige bent. Nee hoor, dit overkomt ons allemaal. Alleen weet de een het iets beter te verbergen dan de ander. Toch zijn er subtiele aanwijzingen waardoor je het kunt zien. Doordat ze bijvoorbeeld sneller gaan praten. Doordat ze geen oogcontact maken, maar telkens naar iets anders kijken. Of door juist het tegenovergestelde van onzeker te doen, door heel uitbundig en extra aanwezig te zijn.

Maar is het zo erg om je onzeker te voelen? Ik denk het niet. Het zijn je gevoelens die je iets willen vertellen. Namelijk dat je iets gaat doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan en een beetje spannend vindt. Of dat je iets zo leuk vindt en zo graag wilt dat het goed gaat, dat dat je een beetje onrustig maakt.

Hoe word je zekerder

Druk het gevoel niet weg, want hoe meer je iets ontkent hoe meer het naar boven zal willen komen en hoe onzekerder je je zult voelen. Durf het gevoel van onzekerheid door je heen te laten gaan en word je bewust wat je voelt. Het gevoel toelaten betekent niet dat je erin moet blijven hangen maar gewoon, even voelen wat je lichaam je wil vertellen. Je merkt dat, zodra je jezelf toestaat de onzekerheid te voelen, je ook bewust wordt wat je nu onzeker maakt. Het is gewoon een gevoel en je hebt altijd de keuze wat je ermee doet. Je kunt erin blijven hangen of je kunt het gebruiken om jezelf een duwtje te geven.

Want ja, dit is je droombaan en zo’n gesprek is belangrijk. Maar je wilt die baan echt en je gaat ervoor! En een eerste date is spannend, maar hé ik ben een hartstikke leuk mens en heb zin in een gezellige avond.

So little of what could happen, does happen ~ Salvador Dali

Waar je van tevoren over piekert, hoeft niet zo te gebeuren. Het zou zo maar eens allemaal anders kunnen gaan. Je zou zo maar eens de beste cv kunnen hebben van al die sollicitanten. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat die date het net zo spannend vindt als jij en wie weet kun je er samen een grapje over maken. Wie weet is die grote groep mensen wel stil en kijken ze allemaal naar jou omdat ze echt benieuwd zijn naar wat je wilt vertellen en dat heel graag van je willen horen. In hoeverre geef jij jezelf een kans?

onzekerheid_loslaten

Weet dat wat jij uitstraalt, je ook naar je toe trekt. Het gevoel en de daarbij horende gedachten zullen jou beïnvloeden hoe je iets doet of zegt. Maar het beïnvloedt ook de mensen om je heen en hun reacties. Hoe meer je denkt dat iets mis kan gaan, hoe groter de kans is dat dat ook gaat gebeuren.

Wat je nu kunt doen om jezelf en die ander op zijn gemak te stellen? Probeer zoveel mogelijk rust uit te stralen. Haal diep en langzaam adem. Zet je beide voeten stevig op de grond of ga stevig zitten. Het zijn allemaal manieren om jezelf te aarden en de rust in je lichaam terug te brengen. Op zo’n manier help je jezelf rustiger en zekerder te voelen, verander je de energie om je heen en help je ook de ander.

Zie je onzekerheid als een kans. Een beetje spanning en onzekerheid is niks mis mee, het maakt je scherp en kan je net even dat zetje geven om ervoor te gaan.

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring