liefhebben_leren
Emoties Empathie Relaties Zelfzorg

Liefhebben kun je leren

Door
op
14 februari 2018

We weten allemaal dat als we sterkere spieren willen hebben, we die spieren met regelmaat moeten bewegen. En dat we onze hersenen moeten prikkelen met oefeningen om ons brein scherp te houden. Maar als het aankomt op dat andere belangrijke orgaan in ons lichaam, zonder welke we niet kunnen leven, hoor ik nooit iemand spreken over oefenen en in beweging houden. Toch loont het om je te bekwamen in het openen en sluiten van je hart, want liefhebben kun je leren.

Liefhebben

Het klinkt als een van de eenvoudigste dingen om te doen; liefde geven. Het zal zijn omdat liefde een prettig gevoel is en we het om die reden graag opzoeken. Ook geloof ik dat het bij onze natuurlijke staat van zijn hoort; uitreiken naar een ander en met iemand samen leven. Doen we dat niet dan zou onze soort snel uitsterven.

Toch, ondanks dat het zo’n fijn gevoel is maken we er soms een potje van. Storten we ons volledig op dat fijne gevoel en geven we zoveel ervan weg dat we zelf leeglopen of, hebben we ons hart gesloten en denken we wel tien keer na voordat iemand dichterbij mag komen. Met als gevolg dat er veel mensen rondlopen met een beschadigd hart en reageren op hun omgeving vanuit oude ervaringen en soms onbewuste drijfveren.

En daar zit nou net de crux; wil je een gezond en liefdevol hart moet je flexibel kunnen zijn in het openen en sluiten ervan.

De deur naar je hart

Stel je je hart eens voor als een opslagruimte gevuld met liefde en die ruimte is afgesloten met een deur. Wanneer je die deur continu wagenwijd open laat staan en alles weggeeft wat je hebt, blijft er weinig over om aan jezelf te geven. Ook kan iedereen in en uit lopen en meenemen wat en wanneer het hen uitkomt. Dat is prima als die voorraad ook weer wordt aangevuld. Door lief te zijn, door complimenten te geven en mild en vergevend te zijn. Door die ander en door jezelf. Maar het is minder als een ander niet alleen liefde komt halen maar er binnenin ook een zootje van maakt door dingen te doen of te zeggen die je pijn doen. Of wanneer je hard bent voor jezelf.

Op die momenten is het goed om even stil te staan bij wat je voelt en te bedenken of wat er gebeurt goed voor je is of niet. Oftewel om te luisteren naar je gevoel, naar de emoties die omhoog komen. Die emoties zijn deeltjes informatie die je helpen om de situatie beter te begrijpen. Die je erop kunnen wijzen dat je wellicht de deur naar je hart even een beetje mag sluiten en je stem en je wilskracht in mag zetten om een grens aan te geven. Het is niet om de ander te raken, maar het is liefde geven aan jezelf en zorgen voor de band die je met die ander hebt.

brookeshaden

 

Net zo belangrijk is om de deur even te sluiten en stil te staan bij de wond die is ontstaan en je pijn en verdriet te voelen en met een eerlijke blik naar die wond te kijken. Te onderzoeken wat er nu echt is gebeurd en de juiste conclusies te trekken zodat de wond kan helen.

Dat is ook jezelf en de ander liefhebben. Want wat je wilt voorkomen is dat die gevoelens van pijn en verdriet blijven vastzitten in je hart en veranderen in wrok en je later wordt verteerd door haat. Of dat je blijft hangen in gevoelens van schuld en schaamte. En je deze oude wonden en ongezonde overtuigingen meeneemt en zelf dezelfde nare ervaringen blijft creëren.

Je kunt pas iets loslaten als je het vastgehouden hebt

Er moet een moment komen dat je deze gevoelens kunt loslaten en jezelf en/of de ander kunt vergeven. Anders blijf je rondlopen met een hart vol blauwe plekken en littekens. En, net zoals dat gaat met een huid met littekens, op termijn ongevoelig wordt en op slot gaat.

Die eerst zo soepele deur van je hart veranderd dan in een deur die nauwelijks wordt gebruikt. Eentje die piept en kraakt en maar moeilijk weer in beweging kan komen. Waardoor je hart niet meer soepel kan meebewegen en dan wordt liefde en complimenten ontvangen heel lastig. En wordt liefde geven of zelfs meeleven met een ander een pad waar je regelmatig zult struikelen.

Door dit te doen maak je ook ruimte voor een volgende stap; je stem en wilskracht ontwikkelen en met de ander in gesprek te gaan en je gevoelens te delen. Zo zorg je ervoor dat je relatie gezond en in balans blijft en de kans krijgt om te groeien.

Sta regelmatig even stil bij wat je hart je laat voelen en reflecteer of iets goed of minder goed voor je is. Leer de deur van je hart flexibel te openen en tijdelijk dicht te doen. Leer jezelf te helen zodat je hart gezond blijft. Leer je hart te voeden door er liefdevol mee om te gaan.

liefhebben

Liefhebben kun je leren

Liefhebben is niet zomaar alles goed vinden en altijd maar aardig voor de ander zijn. Liefde is ook nee durven zeggen en gezonde grenzen kunnen aangeven. Voelen wanneer iets goed voor je voelt of niet. En tegelijkertijd voelen dat wat jij wilt doen of zeggen goed is voor de ander en voor jullie relatie of niet. Dat is zowel liefde geven aan jezelf als liefde geven aan de ander. Het is zorgen dat je band met de ander gezond blijft en in balans.

Door goed te zorgen voor je hart:

  • ben je liefdevoller voor jezelf en kun je dat ook voor anderen zijn
  • doordat je je eigen pijn hebt onderzocht en geheeld ben je ook in staat om je beter in te leven in de pijn van anderen
  • loop je minder rond met onverwerkte delen die een trigger kunnen zijn in het contact met een ander (zowel als reactie op een aanval van een ander als worden meegesleept in emoties van anderen)
  • leer je gaandeweg je gevoel meer te vertrouwen
  • ben je in staat gezondere keuzes te maken en gezonde relaties aan te gaan

Je kunt dan betrokken zijn met een open hart en tegelijkertijd met voldoende afstand kijken naar wat anderen meemaken.

Dat is empathie.

Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor je weinig empathie kunt voelen. Maar je kunt nooit teveel empathie hebben, zolang je flexibel bent in het openen en sluiten van je hart.

 

Rechten foto vrouw met sleutels: Brooke Shaden

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring