Emoties

The gift and power of emotional courage

Door
op
15 april 2018

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij juist het tegenovergestelde.

Liever vermijden we onze lastige emoties. We denken dat emoties voelen ons kwetsbaar maakt en soft is en dat sensitief zijn alleen iets voor vrouwen is.

Al lange tijd slaan we de plank volledig mis.

Onze negatieve houding ten opzichte van voelen heeft grote gevolgen voor onze samenleving:

  • stress en burn-out
  • stijgende percentages depressie en zelfmoord, vooral onder jongeren en mannen
  • ongezonde relaties
  • mensen die niet kunnen omgaan met hun boosheid en angst en dat afreageren op anderen

Er zijn veel mensen die een leven zijn gaan leiden voldoend aan hoe anderen denken dat het moet, terwijl het eigenlijk niet bij ze past. Ze zijn het contact met hun gevoel en hun verlangens kwijtgeraakt en wat moeilijk is zijn ze uit de weg gegaan. Hierdoor zijn ze ook hun stem en hun kracht kwijtgeraakt en dit beïnvloedt hun gevoel van eigenwaarde.

Er zijn veel kinderen die nog aan het begin van hun leven staan en nu al een slechte start maken. Ingrijpende levenservaringen op jonge leeftijd die niet goed worden verwerkt laten diepe sporen na, en vergroten op latere leeftijd het risico op fysieke problemen, mentale problemen en maatschappelijke problemen.

We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen zorgt.

Juist in het aangaan van wat je lastig vindt zit de oplossing. Door onze lastige emoties toe te laten en onze gedachten erover te onderzoeken kunnen wij zelf problemen voorkomen. En door het opnieuw naar nare ervaringen uit ons verleden te kijken en deze emoties toe te laten, kunnen we onze overtuigingen herzien en ons gedrag en ons leven alsnog verbeteren.

In deze TEDTalk vertelt psycholoog Susan David hoe dit werkt.

The most agile, resilient individuals, teams, organizations, families, communities are built on an openness to the normal human emotions ~ Susan David

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring