Text_Don't_Call
Boeken Zelfzorg

Text, Don’t Call – An Illustrated Guide to the Introverted Life

Door
op
28 september 2017

We leven in een snelle en drukke wereld. Het lijkt wel alsof er elke dag wel iets is waar we echt bij moeten zijn, waar we een mening over moeten hebben en er wordt van ons verwacht dat we overal aan mee doen. Zucht…vermoeiend, niet waar? Want sommigen van ons hebben daar totaal geen behoefte aan. Niet omdat we verlegen of asociaal zijn. We zijn introvert. Deze “Illustrated Guide to the Introverted Life’ legt uit hoe we het beste uit onze eigenschap kunnen halen.

Introvert

Introvert zijn is helemaal niet raar, minstens een derde van alle mensen is introvert. En van alle hoogsensitieve personen is 70% introvert. Er zijn veel meer mensen net als jij en ik die van stilte houden, graag op zichzelf zijn en niet de hele dag bereikbaar willen zijn via telefoon.

Maar in de extraverte wereld waarin wij leven, lijkt het wel alsof extravert de norm is en dat we ons aan die norm moeten houden en ons maar moeten aanpassen. Dat hoeft dus helemaal niet! Uit vele onderzoeken (Susan Cain) blijkt dat introvert zijn juist veel voordelen heeft en dat we die als samenleving mogen koesteren. Luister maar eens naar Susan’s TED talk.

Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om je eigenschap te begrijpen. Dan kun je het beste uit jezelf halen en daar wordt je leven een stuk leuker en jij een stuk gelukkiger van.

Op Instagram kwam ik de tekeningen van INFJoe tegen. Grappige cartoons die laten zien hoe het is om introvert te zijn. De tekeningen zijn nu gebundeld tot een boek ‘Text, Don’t Call – An Illustrated Guide to the Introverted Life’.

Een boek gevuld met inzichten hoe je als introvert het beste omgaat met deze extraverte en drukke wereld. Hoe je bv kunt omgaan met feestdagen en drukke feestjes. Wat je nodig hebt om weer op te laden. Waarom je op je werk het liefst alleen werkt. En hoe je grote groepen kunt overleven.

infjoe_cartoon11

Kenmerken introverte personen

Het grootste verschil tussen introvert en extravert is de wijze waarop we ons opladen. Extraverte mensen houden van veel contact met anderen en hebben dat contact en externe prikkels nodig om op te laden. Introverte mensen hebben niet zoveel behoefte aan veelvuldig contact met andere mensen en laden zich op door alleen te zijn.

Als introvert mens zijn we graag op onszelf. We hebben een rijke innerlijke belevingswereld waarin we graag vertoeven. Onze kluizenaarstijd gebruiken we om alles te verwerken wat we hebben beleefd en om nieuwe energie op te doen. Dat doen we dan ook het liefst in een stille omgeving, of eentje met zachte geluiden.

Grote groepen mensen en feestjes, daar voelen we ons niet zo op ons gemak. Er zijn teveel mensen en teveel geluiden op hetzelfde moment. Dat is voor ons heel vermoeiend, en we weten dat we na afloop veel tijd nodig hebben om daarvan bij te komen. Als we de kans krijgen, ontlopen we grote groepen en blijven we liever thuis. We willen best wel andere mensen ontmoeten, maar mag dat 1-op-1? En in een rustige omgeving?

text don't call

Je zou het misschien niet zeggen, maar we houden van mensen. We houden van echte en diepgaande gesprekken en hebben veel aandacht voor de ander en zijn goede luisteraars. We krijgen wel de kriebels van oppervlakkigheid en hebben moeite met praten over koetjes en kalfjes, want ja, we willen je graag echt leren kennen. Brutale en grove mensen en complete onzin, dat gaat voor ons echt te ver. Dan lopen we gewoon weg.

infjoe_text_dont_call

In ons werk zijn we gefocust en serieus en hebben we weinig behoefte aan social talk tussendoor. We zitten daar tenslotte om te werken, toch? We begrijpen dat collega’s en interactie er wel bij horen, maar dat kost ons extra moeite omdat het buiten onze comfortzone ligt. Wat extra voorbereidingstijd helpt ons dan om die stappen toch te zetten.

infjoe_cartoon10

 

We zijn als introverten dus niet verlegen, asociaal of raar, we zijn gewoon introvert. En dat is helemaal goed!

Text Don’t Call

Het boekje is een feest van herkenning. Ik heb erg gelachen om de tekeningen en vele malen gedacht ‘oh ja, dit ben ik, dit doe ik ook’.  De tekeningen laten zo duidelijk zien hoe het voelt om introvert te zijn en samen met de uitleg leer je niet alleen wat introvert zijn betekent, maar leer je ook hoe je het beste uit je eigenschap kunt halen.

It’s great to be an introvert, and going with the flow of our natural preferences makes all the difference in the world

Text, Don’t Call is getekend en geschreven door INFJoe (Aaron Caycedo-Kimura). INFJ is één van de zestien psychologische types uit de Myers Briggs persoonlijkheidstest. Carl Jung schreef al over de verschillende psychologische types en met de test kun je deze theorie praktisch toepassen. De zestien types zijn combinaties van:

Extraversion (E) en Introversion (I), Sensing (S) en Intuition (N), Thinking (T) en Feeling (F), Judging (J) en Perceiving (P)

Het boekje is (nog) niet verkrijgbaar in de Nederlandse boekwinkels, maar je kunt het wel bij een boekwinkel laten bestellen.

Volg INFJoe ook op Instagram of Facebook, want naast dit boekje zijn er nog veel meer leuke tekeningen van zijn hand.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring