Ik schrijf en praat over alles wat te maken heeft met emoties.

Nou zal je misschien zeggen, dat is toch heel normaal. Nee, dat is het niet.

Decennialang hebben woorden als sensitief, gevoelens en emoties een negatieve ondertoon in onze samenleving gekregen. We denken dat emoties voelen ons kwetsbaar maakt en soft is en dat sensitief zijn alleen iets voor vrouwen is. En wanneer we het hebben over angst, schaamte, schuld, boosheid en verdriet hebben we het vaak over ‘negatieve’ emoties. Dat is zo’n onzin.

Er bestaan geen negatieve emoties.

Van elke emotie die we ervaren kunnen we iets leren. Het is een signaal dat ons iets wil vertellen. Met deze informatie kunnen we onze gedachten en overtuigingen herzien en nieuwe gezonde overtuigingen ontwikkelen die vervolgens ons gedrag zullen bepalen.

Onze negatieve houding ten opzichte van voelen heeft grote gevolgen voor onze samenleving (stress, stijgende percentages depressie en zelfmoord, vooral onder jongeren en mannen).

Er zijn veel mensen die een leven zijn gaan leiden voldoend aan hoe anderen denken dat het moet, terwijl het eigenlijk niet bij ze past. Ze zijn het contact met hun gevoel en hun verlangens kwijtgeraakt en wat moeilijk is zijn ze uit de weg gegaan. Hierdoor zijn ze ook hun stem en hun kracht kwijtgeraakt en dit beïnvloedt hun gevoel van eigenwaarde.

We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen zorgt.

De afgelopen jaren zijn er nieuwe studies en nieuwe boeken verschenen die laten zien dat juist in het aangaan van onze lastige emoties de oplossing zit.

Dat is goed nieuws. Maar om te zorgen voor een echte verandering zijn er mensen nodig die dat laten zien.

We hebben meer positieve voorbeelden nodig van volwassenen die over hun eigen gevoelens praten en laten zien dat je zowel sensitief als sterk kunt zijn. Als vrouw én als man.

Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Rechten foto: Kat J on Unsplash

(Visited 1 times, 1 visits today)
Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring