vertrouwen_wint_van_angst
Emoties

Wanneer vertrouwen wint van angst

Door
op
25 juni 2016

Je bent er klaar voor.

Te lang heb je je tijd doorgebracht op de grens tussen verwarring en wanhoop. Deze laatste keer heeft je leven behoorlijk op z’n kop gezet. Je had geen idee welke kant je op moest gaan. En na alles wat er gebeurd is, ben je nu klaar om je leven weer op te pakken. Dus, veeg je de laatste tranen uit je gezicht. Je recht je schouders. En je gaat onderweg, naar een nieuwe toekomst. Naar iets nieuws. Naar iets beters. Naar iets wat echt bij je past.

Elke dag voel je je een stukje beter. En beetje bij beetje voel je hoe de grond onder je voeten steeds steviger aanvoelt. Er zijn zelfs dagen dat je weer een lach op je gezicht kunt toveren. En net wanneer je denkt dat je er helemaal weer bent en je een stap vooruit durft te zetten, slaan ze toe vanuit het niets. De oude bekende stemmetjes zijn voor één keer weer terug. Daar heb je ze, Meneer Angst, Mevrouw Onzekerheid en Mejuffrouw Twijfel. Je hebt het wel gehad met ze. Je had er zo naar uitgekeken om je verleden achter je te laten en om overnieuw te beginnen. Waarom blijven ze terugkomen? Waarom blijven ze je achtervolgen met hun onheilspellende verhalen?

Je weet maar al te goed dat het geen zin heeft om ze te negeren. Om langs ze heen te lopen en te doen alsof je niet hoort wat ze zeggen. Om hun woorden te verdoezelen met eten, drank of humor in de stille hoop dat ze wel weg zullen gaan. Je hebt het al eens geprobeerd en je bent erachter gekomen dat het niet zo goed uitpakte. Wat nu?

Dan maar je lang gekoesterde dromen opgeven? Je hoop op een toekomst net zoals iedereen heeft in de steek laten? Weglopen van wat zou kunnen zijn?

Nee. Je bent er klaar mee. Je gaat dit oplossen, voor eens en voor altijd.

Dus nodig je ze uit in jouw huis en aan jouw tafel. En vraag je ze hun kaarten op tafel te leggen.

Daar zit Mevrouw Weet Je Zeker Dat Je Dit Wilt. Naast haar, zijn hoofd schuddend, Meneer Het Lukt Je Nooit. Aan de andere kant van de tafel herken je Meneer Het Gaat Toch Niet Gebeuren, met zijn minachtende grijns. En natuurlijk Mejuffrouw Het Ging Altijd Verkeerd Dus Zal Het Nu Ook Wel Mis Gaan.

Ze zijn er allemaal, voor jou gekomen. En dit is jouw kans.

Met een indringende blik kijk je ze recht in de ogen en één voor één geef je ze nog een kans om hun hart te luchten. Om te vertellen wat jij zo nodig zou moeten horen. Je laat ze praten. Zonder hun stroom van zorgen en angsten te onderbreken. Je luistert en wacht, geduldig, tot ze klaar zijn. Op je gezicht is geen spoor te zien van de boosheid die je onderdrukt. Je lichaam toont niets van de angst die zich meester van je probeert te maken. Je houdt je rustig.

Wanneer ze zijn uitgeraasd en ze al hun kaarten op tafel hebben gelegd wordt het stil in de kamer. Geen enkel woord noch geluid is hoorbaar. Je blikt blijft rusten op de gespeelde kaarten, midden op de tafel. Ze gaven je de angst-kaart. Ze gaven je de niet-waard-kaart. Ze gaven je de niet-in-staat-kaart. En diep van binnen voel je het opkomen. Heel even lijkt het of de oude gevoelens weer bezit van je gaan nemen.

Je hart gaat steeds sneller en sneller en ondertussen begint het zweet je uit te breken. Je probeert iets weg te slikken, maar het lijkt alsof een grote brok zich in je keel heeft vastgezet en je verhindert om te kunnen praten.

Maar dan valt je blik op je eigen dichtknepen vuisten. En wanneer je je grip iets loslaat en je handen opent bemerk je dat er iets in zit. Ook jij hebt je eigen kaarten. Wanneer je iets beter kijkt, herken je ze. Je hebt Ervaring. En er is Eigenwaarde. En Vertrouwen, Vastberadenheid en Geloof. In je handen heb je de perfecte Royal Flush.

Met een grote grijns op je gezicht en een vurige blik in je ogen leg je ze voor je op tafel neer.

Jij wint. Voor eens en voor altijd.

 

Rechten foto: VenjaPhotography

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring
Ambassadeur van
T-14-10 Ambassadeur_logo_oranje_kl
Instagram
Instagram did not return a 200.

Let's connect!