Sensitiviteit – Mijn verhaal

Ik ben een hoog sensitief persoon, of HSP zoals het ook wel genoemd wordt. Toen ik kind was, was er nog niet zoveel bekend over hoogsensitiviteit en wist men niet goed hoe ermee om te gaan. ‘Verlegen’ of ‘te gevoelig’ is waar ik vaak mee geassocieerd ben. Eigenlijk is dat verhaal niet juist.

De wereld om mij heen vond ik overweldigend. Mijn zintuigen pikten alles op. Ik voelde de boosheid van andere mensen en hun verdriet, of ze die emoties nou lieten zien of niet. Ik keek door mensen heen en zag dat wat ze vertelden niet altijd overeen kwam met wat ze dachten, wat mij in verwarring bracht. Ik wist toen niet goed wat ik met al deze informatie aan moest.

De enige manier waarop ik als zesjarige hiermee kon omgaan was mij af te sluiten voor alles wat ik voelde. Ik trok mij terug in mijzelf. Wat anderen zagen als verlegen of gevoelig, was eigenlijk een bescherming van mijzelf.

Het heeft vierendertig jaar geduurd voordat ik mijn hoogsensitiviteit weer durfde toe te laten. In die tussentijd heb ik geen emoties meer gevoeld. Nu, kan ik weer voelen. Maar even belangrijk is dat ik weer in contact ben met mijn intuïtie. Nu, jaren later, begrijp ik dat intuïtie en het voelen van emoties de belangrijkste ankers zijn in mijn leven.

 

Kwetsbaarheid en kracht in balans

Leszek BujnowskiDoor emoties te kunnen voelen en ernaar te luisteren, begrijp ik wat er in mij speelt en kan ik beter voor mijzelf zorgen. Ik kan voelen waar een grens bereikt is. Ook kan ik voelen waar ik mijzelf blokkeer en dat ik op een punt kom waar ik kan groeien.

Door in contact te zijn met mijn intuïtie kan ik zien wát er speelt en wat ik nodig heb om verder te komen. En niet alleen bij mijzelf, deze kwaliteit kan ik ook toepassen in mijn relaties met andere mensen. En in mijn werk, door het goed kunnen inschatten waar kansen en waar moeilijkheden liggen.

Nu weet ik dat wat ik (en anderen) eerder zag als kwetsbaarheid juist mijn kracht is. Want hoe fijn is het om jezelf goed te kennen en te weten wat je wel en niet wilt. En om te kunnen vertrouwen op je eigen leidraad en zelfstandig te zijn en in je kracht te staan. Dat is wat sensitief zijn voor je kan betekenen. Op mijn blog wil ik je graag laten zien hoe ik omga met mijn karaktereigenschap. Want dat is het, een eigenschap. Het is niet iets raars en het is zeker geen label of etiket. Het is een kwaliteit die je leven kan verrijken, als je goed voor jezelf zorgt. Ja, en soms is dat een uitdaging om in balans te blijven.

Maar eigenlijk geldt dat voor iedereen, of je nou hoogsensitief bent of niet. We zijn tenslotte allemaal gevoelsmensen, alleen HSP’s zijn het net een beetje meer.

Je emoties voelen en ernaar luisteren is juist een positieve eigenschap. En als je weet hoe, is sensitief zijn een bijzondere aanvulling op je leven.

 

Rechten foto: Leszek Bujnowski

(Visited 1 times, 1 visits today)
Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring