Soulmate_by_skimask123
Door
op
21 november 2014

Een soulmate wordt wel eens omschreven als de meest ideale partner, een romantisch ideaal. In elke relatie echter ontstaan op een gegeven moment misverstanden, wrijvingen en ruzies en gaat het erom of je samen hiermee om kunt gaan. Over soulmates wordt weleens geschreven als de ultieme liefde. De ideale partner die van je houdt en met wie je de ideale, soepele relatie zult hebben. Een soulmate is geen ideale liefde in díe betekenis. Een soulmate is jouw spiegel en kan soms een vervullende liefdesrelatie worden. En soms blijft die relatie in stand, en soms ook niet.

Sommigen beweren dat soulmates in een andere dimensie een afspraak met elkaar hebben gemaakt om in dit leven samen te komen en elkaar te helpen met het helen van emotionele wonden. Anderen zeggen dat je de persoon aantrekt die je op dit moment nodig hebt om te groeien. Welke van deze twee jou aanspreekt, ik denk dat je een soulmate ontmoet om een reden.

Als de leerling bereid is, zal de meester verschijnen

(Heb je niets met het begrip ‘soulmate’ kun je het in dit verhaal vervangen door ‘partner’. De betekenis van het verhaal blijft hetzelfde. In elke relatie tussen mensen wordt er gespiegeld. In soulmaterelaties worden deze spiegelingen en bijbehorende emoties intenser ervaren).

Soulmates

Een soulmate is iemand met wie je een sterke aantrekkingskracht ervaart. Dat kunnen soms gevoelens van liefde zijn, maar een soulmate kun je net zo goed ontmoeten in een vriendschap, in familie of in een werkrelatie. Hoewel ze vaker ervaren worden in liefdesrelaties.

Het voelt alsof je de ander al eerder hebt ontmoet, maar toch blijkt dat niet zo te zijn. Je voelt je op je gemak bij elkaar en soms lijkt het alsof je elkaars gedachten kunt lezen en elkaar helemaal begrijpt.

Een soulmate is iemand die jou werkelijk ziet, vandaar ook de gevoelens van herkenning en het thuis voelen bij elkaar. Ik denk dat een soulmate wel de ideale persoon is die van jou houdt maar ook de ideale persoon is die jou spiegelt. Iemand die jou laat zien van welke delen in jezelf je nog onbewust bent en waar jij kunt groeien.

Dat kunnen beperkende overtuigingen over jezelf zijn, angsten, onzekerheden, maar ook pijnlijke gevoelens over dingen die je in het verleden hebt meegemaakt. Het zijn de dingen die je zelf niet leuk vindt, die je niet meer wilt voelen en die je hebt weggestopt. We noemen dat ook wel de schaduwkant van een persoon. Alles wat je in de schaduw laat staan, is onzichtbaar en hoef je dus ook niets mee te doen.

Meestal ben je zelf onbewust van wat er in de schaduw staat. Tot je op een gegeven moment iemand tegenkomt die iets zegt of iets doet wat jou raakt. En jou raakt op één van die weggestopte delen in de schaduw. Dat doet zeer. Want juist die delen in de schaduw zijn het meest gevoelig.

Soulmates aren’t the ones who make you happiest, no. They’re instead the ones who make you feel the most ~ Victoria Erickson

Stel, om een onbenullige reden ontstaat een misverstand waardoor je boos wordt. Maar op hetzelfde moment kun je voelen dat je niet voldoende voor jezelf op kunt komen. Dit gevoel heb je nooit eerder ervaren. De beperkende overtuiging van machteloosheid stond in de schaduw en wordt nu door iets anders geactiveerd. Tegelijkertijd komen de bijbehorende, oude, emoties los en komen naar buiten. Je wordt overspoeld door deze emoties die je niet meteen kunt plaatsen en je raakt uit je balans.

In veel gevallen ontstaat bij mensen de neiging om dan naar de andere persoon te wijzen. Hij of zij laat mij dit voelen. Nee, de gevoelens zijn van jou, jij mag daar iets mee doen. Wat er werkelijk gebeurt is dat door de confrontatie bij jou iets los komt wat vast zat en wat alsnog gevoeld wil worden. Oude gevoelens die nu erkend willen worden, zodat ze echt verwerkt en losgelaten kunnen worden. Het is iets waarmee je aan de slag mag gaan.

In het vorige voorbeeld krijg je de kans om je eigen kracht aan te leren spreken. Je krijgt de kans om in de spiegel te kijken, bij jezelf te ervaren wat er met je gebeurt en vervolgens wel te leren voor jezelf op te komen. De beperkende overtuiging (machteloosheid) haal je uit de schaduw, breng je naar het licht om het te zien (gevoel toelaten), er een andere actie voor in de plaats te zetten (voor jezelf opkomen)  en je groeit als persoon. Dat wat je tegenhoudt is vaak wat je vrij kan maken. Wat voelt als een enorme berg is meestal niet meer dan een drempeltje. En zodra je ervaren hebt dat je wel voor jezelf op kunt komen en dat ook vaker gaat doen, zul je minder vaak in dit soort situaties terecht komen. Je trekt dit niet meer aan.

Sometimes what you’re most afraid of doing is the very thing that will set you free

Maar zolang je die dingen in de schaduw laat staan, staan ze onbewust jou in de weg om echt jezelf te kunnen zijn. Ze kunnen je blokkeren in het aangaan van gezonde relaties, ze kunnen je blokkeren in het durven gaan voor wat je werkelijk wilt in je leven. Soms kunnen deze emoties en overtuigingen zo vast zitten, dat alleen een heftige reactie ze los kan maken. En de persoon die jou het meest kan raken, is iemand met wie je de meeste verbondenheid voelt. Je soulmate is daar de meest ideale persoon voor.

Some people come into our lives and touch our heart so deeply that we will never be the same again

soulmates

Aantrekkingskracht van soulmates

Soulmates ervaren sterke gevoelens voor elkaar, een grote aantrekkingskracht die in het begin positief uitwerkt. Die aantrekkingskracht is er niet voor niets, je wordt door die sterke binding aangetrokken tot het aangaan van jouw groeiproces. Er valt namelijk in zo’n relatie iets voor jou te leren. Zonder die aantrekkingskracht zou je voorbij lopen aan de lessen die je kunt leren en verandert er niets in jouw leven. Het leven is net als de natuur en staat nooit stil, verandering zal er altijd zijn. Negeer je deze aantrekking en loop je weg voor de confrontatie die ontstaat, kun je in een volgende relatie opnieuw een soulmate tegenkomen. En kun je opnieuw geconfronteerd worden met dezelfde problemen.

Nu kun je ook redeneren, ja als je je problemen uit de weg gaat is het logisch dat je daar op een ander moment weer tegen aan loopt. Ja, dat is waar. Maar een soulmate wordt om die reden naar je toe getrokken en de confrontatie zal heftig zijn.

De aantrekkingskracht kan ook verwarrend zijn. Aan de ene kant voel je een verlangen om bij iemand te zijn, aan de andere kant voel je ook angst en voel je je beperkingen en wil je helemaal niet bij hem of haar zijn. Haalt hij of zij nou het beste in jou naar boven, of het slechtste?

Ontkennen dat er iets is of afleiding zoeken (als in eten, alcohol, seks of andere verslavingen) om de emoties niet te voelen zal niet werken. Hoe meer je ervoor wegloopt, hoe sterker de emoties zullen worden en hoe meer situaties er zullen komen die jou triggeren. De angst en weerstand gaan echt niet weg. Ze willen je iets vertellen. Er valt namelijk nog iets te leren…

To be or not to be

Een soulmate-ervaring kan confronterend zijn en het kan je leven op de kop zetten. Het kan pijnlijk zijn, er kunnen ruzies ontstaan en zo’n relatie kan slecht aflopen. Het kan ook pijnlijk zijn, er kunnen ruzies ontstaan en het kan goed aflopen. De uitkomst, die ligt bij jullie allebei. Vaak ben je voor elkaar een spiegel. In allebei wordt iets geraakt (gespiegeld) wat gevoelig ligt en waar je tot dan toe onbewust van was. Tot dit moment. De ander is vaak onbewust dat er iets gespiegeld wordt en welke gevoelens er in jou loskomen. Gevoelens toelaten, laat staan delen met de ander is één van de moeilijkste dingen. Toch zit daar de opening, het bewust worden en het open communiceren met elkaar. Het belangrijkste van een soulmate-ervaring is dat je bewust wordt wat er gebeurt en dat je begrip hebt voor elkaar.

Het kan gebeuren dat het niet lukt voor allebei de personen om bewust te ervaren en de eigen verantwoording te nemen. Dit kan leiden tot ongezonde situaties waar de ene persoon meer investeert in de relatie dan de ander. In zo’n geval is het beter elkaar los te laten en de eigen weg te gaan.

Durf je in de spiegel te kijken? Durf je te voelen wat in jouw schaduw staat? Durf je de verantwoording te nemen daar zelf iets mee te doen? Kun je door het gedrag van iemand heen kijken en zien dat elke persoon een schaduw heeft en misschien moeite met iets kan hebben? Kun je elkaar daar de ruimte voor geven? Durf je je kwetsbaar op te stellen en je gevoelen te delen?

Until we have seen someone’s darkness we don’t really know who they are. Until we have forgiven someone’s darkness we don’t really know what love is ~ Marianne Williamson

Als jullie beide daartoe in staat zijn, en de aantrekkingskracht er nog is kun je samen verder. Het kan zijn dat, zodra jullie bewust zijn, de aantrekkingskracht weg is. Wees daar ook open en eerlijk over naar elkaar en rond het goed af. Begrijp de dingen die je geleerd hebt, heel jezelf en zet een stap verder. Zo voorkom je dat je weer iemand aantrekt waarmee je hetzelfde gaat ervaren.

Je soulmate (of partner) geeft jou de kans om in de spiegel te kijken en iets in jezelf te helen. Je krijgt een kans om te groeien, om je echte zelf weer tevoorschijn te halen. Eigenlijk is dat iets heel moois, eigenlijk is dat iets heel liefdevols. Want dat spiegelen, iemand dit laten voelen is een moeilijke taak. Maar voor de ontvanger, een groot cadeau.

 

Rechten foto: Underwater Tango door Katerina Bodrunova

 

(Visited 59 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN
7 Reacties
 1. Beantwoorden

  Flaviena

  7 januari 2015

  Weer zoiets herkenbaars…. ik heb lang geworsteld met de vraag “Haalt hij of zij nou het beste in jou naar boven, of het slechtste?” en tot de dag van vandaag is het onbeantwoord gebleven. Soms duikt die persoon op in een droom en ben ik weer terug bij af.

  Mooi artikel weer!

  gr, Flaviena

  • Beantwoorden

   Linda

   7 januari 2015

   Dank je voor je reactie Flaviena!
   Lastig is dat he? Wat ik ervan geleerd heb is, of dat waarin je geraakt wordt (vaak pijnlijk) door de ander, iets is waar je in kan groeien. Dat als je dat gevoel durft toe te laten en een andere reactie ervoor in de plaats kan zetten, of je dat verder brengt. Dat kan ook betekenen dat je die stap in je groei in een volgende relatie toe kunt passen. En…begrip, liefde en verantwoordelijkheid durven nemen van beide kanten moet komen. Anders werkt het, helaas, niet.

 2. Beantwoorden

  Nicky

  14 oktober 2015

  Oh dit is zo herkenbaar…
  Ik wil geen ‘liefdesrelatie’ met die persoon, maar ik wil zo graag die vriendschap… En langs de andere kant zou het beter zijn om los te laten…

  • Beantwoorden

   Linda

   14 oktober 2015

   Hi Nicky, dank je voor je reactie. Tja…soulmate-ervaringen kunnen best ingewikkeld zijn.

 3. Beantwoorden

  a

  26 maart 2017

  hoi linda,
  dank je wel voor je interesante artikel en wat een herkenning zeg, in mijn geval is het een vriedinneschap, een jaar geleden is deze vriendschap door haar beeindigd na een behoorlijk heftige confrontatie waardoor zei geen contact meer wilde. ik heb het toen gerespecteerd alleen emotioneel kon ik haar niet loslaten ik voelde het als ze verdrietig was of aan het worstelen. op een gegegeven moment heb ik heel bewust mijn energetische banden met haar verbroken ik ben er kapot van geweest, maar al snel ben ik mij beter gaan voelen. nu ik haar heb losgelaten zoekt ze weer contact met me en wil ze de vriendschap herstellen, ik sta in principe open om te groeien maar ik twijfel of zei er wel aan toe is. ik heb steeds het gevoel gehad dat ik alle energie in onze vriendschap heb gestoken en dat ik weinig van haar terug kreeg het brak me op. wat is verstandig. ik vind het een lastige kwestie. graag jou advies!
  anne

 4. Beantwoorden

  Just me

  28 april 2017

  Dit is zo verschrikkelijk herkenbaar en van toepassing op de relatie die ik een paar dagen geleden heb beëindigd… Bijna eng gewoon. Zo mooi en helder geschreven. En door dit stuk ben ik er van overtuigd dat alles niet voor niets is geweest. Ik zal mijn ex-vriendin eeuwig dankbaar blijven voor wat ze me heeft gegeven. Alles valt op zijn plek. Dank voor dit stuk Linda!

  • Beantwoorden

   Linda

   29 april 2017

   Graag gedaan! Wat fijn dat je, ondanks dat het vast moeilijk is, er nu zo naar kan kijken. Dank je wel voor het compliment.

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring