Helderheid
Door
op
13 november 2014

Ik ben vandaag heel productief geweest, ik heb namelijk helemaal niets gedaan. Huh?? Ja echt, ik heb de hele dag op mijn bank gelegen, in stilte, en een beetje naar buiten gestaard. En het een na het andere inzicht borrelde naar boven. In één dag werden dingen helder die al maanden speelden in mijn leven.

Doe jij dat wel eens? Zomaar, niets doen. Je agenda helemaal leegmaken en iets voor jezelf gaan doen. Die stapel was even vergeten en op de fiets stappen en lekker de natuur in gaan. Op zondagochtend langer blijven liggen en een beetje wegdromen. Een afspraak afzeggen of verschuiven omdat je niet lekker in je vel zit. ‘Niet lekker in je vel’…, eigenlijk zegt dit het al. Je lichaam laat van zich horen en geeft je een subtiel seintje dat het tijd is om even op de rem te trappen. Even de tijd te nemen, voor jezelf. Luisteren we er ook naar?

We voelen ons dan een beetje schuldig. Het is het calvinistische stemmetje dat ons aanspoort om vooral bezig te zijn. We gaan vaak maar door en door in een hoog tempo om onze waslijst van taken af te werken. Taken die we van anderen moeten, taken die we van onszelf moeten. Even niets doen staat meestal niet op ons to-do-lijstje, we nemen er niet echt de tijd voor. Misschien omdat we denken dat tijd kostbaar is en dat we ondertussen tig andere dingen hadden kunnen doen. Misschien wel. Maar zijn we op deze manier effectief bezig? We doen dingen vanuit gewoontes, misschien wel ‘omdat ze zo moeten’. Maar bereiken we ons doel? Zien we het hele plaatje? Is het bij enkele dingen wel nodig dát we iets doen? Of kunnen we sommige dingen beter loslaten?

Ik heb het dan niet over de huis-tuin-en-keuken-bezigheden natuurlijk, maar over de iets meer ingewikkelde momenten in je leven. Keuzes die je moet maken over je werk of over je relatie. Keuzes waarbij je twijfelt of misschien zelfs angst voelt. Een ontmoeting die je met iemand had, maar waarbij je na afloop toch een ander gevoel aan overhoudt.

Je kunt in één tempo doorgaan en impulsief een beslissing nemen. Maar heb je het wel goed gezien? Zit er onder jouw angst of twijfel misschien een andere reden? Weet je zeker dat je iemand goed hebt ingeschat tijdens jouw ontmoeting? Is er misschien een andere uitleg voor wat je gezien of gehoord hebt?

Helderheid krijgen

Ik zie op zo’n moment een rivier voor me waar je van de ene naar de andere kant wilt oversteken. Als het een woest stromende rivier is waar het water kolkt en draait, kun je niet goed de situatie inschatten. Het water is donker gekleurd door zand en modder en onder water drijft van alles. Je kunt de bodem niet zien en niet zien waar je jouw volgende voetstap moet plaatsen. De bodem kan in een keer aflopen en de stroom kan jou meevoeren en onder water trekken. Ook zie je niet altijd waar de rotsen onder water liggen en kun je ineens je teen stoten. Kortom, het wordt een oversteek waar je veel kracht en tijd voor nodig hebt, waarbij je soms wankelend op je benen staat.

Maar, als het water stil zou staan, dan wordt het helder. Alle modder en rommel zakt weg naar de bodem en blijft daar stil liggen. Je ziet wat waar ligt en hoe het ten opzichte van elkaar ligt. Je ziet ook wat je eerder niet kon (of wilde) zien. Je ziet patronen. Je ziet wat je beter kunt ontwijken. En je kunt heel precies stap na stap zetten. Niet alleen is elke stap juist geplaatst, het kost je ook minder kracht. Maar vooral, elke stap kun je zetten vanuit rust. Vanuit de overtuiging dat dit de juiste stap op dit moment is. Voor jou en voor jouw omgeving. Je kunt zien waar je bent, je kunt zien waar je naar toe wilt en hoe je daar kunt komen.

Inzichten

Toen ik op mijn bank naar de blauwe lucht lag te staren, werden veel dingen voor mij duidelijk. Het was stil in mij. Er was geen stroom van emoties die mij mee wilde sleuren en ook mijn gedachten waren tot stilstand gekomen. Ik kon voelen wat voor mij echt belangrijk was en wat ook niet. Van welke dingen ik nou echt vrolijk werd en die ik vooral moest blijven doen. En welke situaties het tegenovergestelde opriepen en die ik los mocht laten. Maar ook hoe bepaalde ontmoetingen uit het verleden in elkaar zaten. Dat er andere redenen kunnen zijn achter iemands houding. In één dag werd zoveel helder.

Misschien is op een bank liggen en naar de lucht staren niet jouw ding. Misschien ga je liever fietsen of hardlopen. Dat maakt niet zoveel uit. Kies wat voor jou werkt.

Neem jij de tijd om alles helder te krijgen?

(Visited 2 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring