keuzes_maken
Persoonlijke ontwikkeling Werk Zelfzorg

Keuzes maken die bij je passen

Door
op
22 augustus 2014

Wanneer je voor keuzes staat in je leven is niet altijd meteen duidelijk wat voor jou het juiste is om te doen. Om hulp vragen is niet altijd makkelijk en als je dat dan al doet heeft iedereen wel een goed bedoeld maar niet altijd uitvoerbaar advies klaar. Het kan zelfs zo zijn dat je maar geen keuze maakt, omdat je het antwoord niet kunt vinden. Maar stel dat je niet naar de antwoorden hoeft te zoeken, maar dat het zit in het stellen van de juiste vragen, aan jezelf. Stel dat alle antwoorden er al zijn.

Het leven staat nooit stil, het is altijd in beweging. En net als in de natuur is het de bedoeling dat we mee veranderen en dat we groeien. We zullen in ons leven geconfronteerd worden met situaties waarbij we een duidelijke keuze moeten maken, of we dat leuk vinden of niet. Sommige beslissingen zijn makkelijk, bijvoorbeeld als het gaat om het kiezen van een meubelstuk of een nieuwe auto. Zodra er meer gevoel bij komt kijken worden keuzes ingewikkelder. Zoals bij het nemen van beslissingen in vriendschappen en in relaties. Bij de keuze welk beroep je wilt uitoefenen of dat je misschien wel voor jezelf wilt beginnen, bij de keuze waar je wilt wonen, etc.

Wat moet je doen? Want, als ik ‘dit’ kies, dan moet ik ‘dat’ loslaten. En, ‘wat als…’.  Tja, wat als…? Soms blijf je in rondjes draaien en kom je niet tot het kiezen van een richting. Dat komt omdat we meer met ons hoofd bezig zijn (denken) in plaats van dat we contact maken met ons hart (voelen). In ons hoofd kunnen we redeneren. Daar worden we afgeremd door onze eigen (vaak beperkende) overtuigingen en daar zijn we goed in het bedenken van smoesjes en uitvluchten. Maken we contact met ons hart, dan komen we onze gevoelens tegen, onze hartstocht en passie en onze liefde voor onszelf. Daar, in je hart, vind je het antwoord op je vraag. Want je vraag is waarschijnlijk, ‘wat wil ik het liefst’?

Aim with your heart, steer with your mind, and know that it always works ~ The Universe

Maar hoe weet je wat de stem van je hart is? Op zo’n moment klinken er wellicht allerlei stemmen in jou. Stemmen die je kritisch toe spreken, ‘blijf maar waar je bent, je kunt dat toch niet’ of stemmen die je willen beschermen, ‘kies maar de veilige optie dan kan het ook niet tegenvallen’. Het zijn vaak de stemmen die je als eerste hoort en ook stemmen die het hardst klinken. Ze zijn er niet voor niets, ze waren er ooit om je te beschermen. Geef ze een stem, laat ze uitpraten en voel of ze nog steeds nodig zijn. Zo ja, kijk wat je nu nog kunt gebruiken. Zo niet, laat ze dan maar gaan. De stem van je hart klinkt anders, gevoeliger, zachter:  ‘stel dat ik dat ga doen, dat zou ik zo graag willen, daar word ik zo vrolijk van’. Het is de stem waar je een warm gevoel van krijgt, het is de stem waarbij je droomt over hoe iets zou kunnen zijn.

the_roots_of_our_love____by_escaped_emotions

Op zoek naar antwoorden

Je kunt je dilemma bespreken met vrienden of familie. Veelal willen mensen wel helpen en komen ze met goedbedoelde adviezen of voorbeelden hoe zijzelf dit zouden oplossen. ‘Oh joh, dat is mij ook eens overkomen en toen heb ik…’ of ‘weet je wat jij zou moeten doen…’. Heel lief bedoeld en het helpt misschien een beetje, maar lijkt hun situatie precies op die van jou?

Hun oplossingen kunnen je inspireren, maar passen de keuzes die zij gemaakt hebben ook bij jou? Hun antwoorden en ervaringen zijn een mooie spiegel, maar blijf vragen stellen aan jezelf en haal eruit wat bij jou past.

Bij wat grotere dilemma’s ga je misschien op zoek naar een coach en hoop je van hem of haar de kant en klare antwoorden te krijgen waarnaar je op zoek bent. Als het goed is doet hij dat niet. De ware leraar of coach geeft niet de goede antwoorden, maar stelt de juiste vragen. Hij zal je bewust maken van een aantal dingen, je vragen stellen en je vervolgens aansporen op zoek te gaan naar de antwoorden in jezelf.

antwoorden_vinden

Je kunt het namelijk echt zelf. Het is jouw leven en de situaties waarin je terecht komt en de keuzes die je mag maken zijn van jou. Jij hebt het gekregen en jij mag er iets mee. Dat klinkt misschien vervelend, zo is het niet bedoeld.

Tijdens mijn opleiding intuïtieve ontwikkeling liep ik regelmatig tegen allerlei vragen aan over mijzelf. Toen ik mijn begeleidster om advies vroeg zei ze vaak tegen mij, ‘je weet alles al’ en kreeg ik als antwoord een aantal vragen. Op dat moment vond ik dat ook best irritant. Misschien waren die antwoorden er wel, maar ik kon er op dat moment niet bij! Maar door mijzelf vragen te stellen en stappen te durven zetten en fouten te durven maken, heb ik veel meer over mijzelf en mijn kracht geleerd dan iemand anders mij ooit had kunnen leren.

Tell me and I will forget, Show me and I may remember, involve me and I will understand

Iets beklijft als je het antwoord zelf gevonden hebt of als je het zelf ervaren hebt. Niet als iemand anders het zegt of als je het ergens leest. En ja, dat geldt ook voor alle mooie teksten op social media, in boeken en in blogs (ook voor die van mij ;-)). Blijf altijd kritisch en stel vragen. Voel of het bij jou past.

Sommige situaties waarin je terecht komt kunnen vervelend zijn. En de juiste keuze maken kan dan lastig zijn. Maar juist de momenten waarop het wat donker om je heen wordt, wordt je uitgedaagd om te laten zien waartoe je in staat bent en hoe krachtig je kunt zijn. Zie ze als een uitdaging, een leermoment.  Een moment waarop je wordt gevraagd om te laten zien wie je werkelijk bent en waarvoor jij wilt gaan. Misschien merk je, als je een stap zet, dat het niet een grote berg was waar je tegen op zag, maar dat het slechts een klein drempeltje was. En dat na het zetten van die stap je leven een stukje lichter is geworden.

We lopen allemaal wel eens in het donker. In het leven moeten we leren om zelf het licht aan te kunnen doen ~ E. Nightingale

Stel vragen aan jezelf

In plaats van piekeren en in cirkels blijven ronddraaien, stel jezelf de juiste vragen:

  • Wat wil ik precies?
  • Hoe zou dat eruit kunnen zien?
  • Waarom wil ik dat?

Blijf doorvragen bij waarom je iets wil. Is het omdat je je dan veilig voelt? Is het omdat je dan gelukkig bent?

  • Wat is de eerste stap die ik zou kunnen zetten om dat doel te bereiken?
  • En de belangrijke vraag: hoe wil ik mij voelen?

Soms helpt het om de vragen op te schrijven en vervolgens verder te blijven schrijven. Vaak stromen de antwoorden als vanzelf naar buiten zolang je je pen in beweging houdt. Een andere manier kan zijn om te gaan bewegen. Door fysiek bezig te zijn, laat je je hoofd (het denken) even met rust. Je laat je vragen even voor wat ze zijn. Door het bewegen kan ook de stroom op gang komen en kun je ‘zomaar’ een ingeving krijgen, het antwoord dat je nodig had. Het bleek er gewoon te zijn en precies dat waar je op wachtte. Het moest er alleen maar even uit komen. Soms heeft het wat meer tijd nodig. En dat is ook goed. Zet jezelf niet onder druk, dat er nu iets moet komen. Je antwoorden komen vanzelf. Misschien in de tekst van een liedje dat je een paar dagen later hoort op de radio, of het is een opmerking die iemand maakt. Je hoort of leest iets en ineens voel je een klik. Durf open te staan voor elk antwoord. Het kan namelijk ook zijn dat je een antwoord krijgt wat je liever niet hoort, maar wat misschien wel voor jou nodig is om te horen.

Maak jouw keuze

En bedenk, fouten maken mag. Je neemt een beslissing op basis van de informatie die je op dat moment hebt. Blijkt later toch dat iets anders in elkaar zit of je hoort nieuwe informatie, mag je altijd je keuze bijstellen en veranderen. Bovendien, je bent geboren om mens te zijn en in dit leven nieuwe dingen te leren. Je bent niet geboren om perfect te zijn.

je_leeft_nu

Je moet zeker niets overhaast doen maar zodra je weet wat je echt wilt, wacht dan niet op het juiste moment. Er zal nooit een moment komen dat alles helemaal perfect is. Er is alleen nu. Je leeft nu.

Ik las eens dat het belangrijkste spirituele dat je in je leven kunt doen, is in actie komen en gaan voor wat je graag wilt. Durf je uitdagingen aan te gaan, een stap te zetten en te groeien. Jij bepaalt zelf hoe jouw leven eruit ziet. Dat kan niemand anders voor jou doen.

Weet je wat je echt graag wilt, ga er dan voor!

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring