jaar_van_de_doeners
Communicatie Persoonlijke ontwikkeling Werk

Het jaar van de doeners, de rebels, de bouwers

Door
op
8 januari 2018

Bij elke start, of het nou een nieuwe onderneming, een nieuwe relatie of een nieuw jaar is praten we graag over onze intenties. Dit nieuwe jaar geldt meer dan ooit dat alleen praten ergens over onvoldoende zal zijn. En vooral de manier hoe we over zaken praten het verschil gaat maken. Dit is het jaar van de doeners, de rebels, de bouwers. Van mensen die niet meer afwachten maar het gewoon gaan doen.

Dat we boos en ontevreden zijn over onze samenleving, dat is duidelijk. We voelen dat er dingen gebeuren die niet goed zijn en die we graag anders willen. Dat we dat laten horen en delen met anderen is prima. Wat mij de laatste maanden opvalt is de manier waarop we dat doen. Een houding die contraproductief is en die we nodig moeten veranderen.

Levert het ons iets op als we blijven protesteren, klagen en kritiek hebben op anderen?

Zijn we zoveel negativiteit en spanning in ons leven niet een keer zat?

Doorbreek de cirkel

Het is fijn als je weet hoe je je leven wilt leiden, waar je naar toe wilt en daar in één rechte lijn naar toe kunt lopen. Het is het ideaal hoe we wensen dat ons leven eruit ziet; gelukkig en zonder zorgen. Maar dat is niet hoe een leven in de praktijk eruit ziet. We komen af en toe een hobbel tegen. Iets wat mis gaat, iemand die ons dwars zit en ons irriteert. Het is de bedoeling dat we daar iets mee doen. Dat we onze overtuigingen onderzoeken en onze inzichten bijstellen. Dat we onze blik verruimen en leren begrijpen.

Als we daadwerkelijk willen dat er iets verandert kunnen we niet anders dan stilstaan bij wat er nu gebeurt. Te voelen waar we het niet mee eens zijn en er vervolgens iets aan gaan doen.

Een van die manieren is je stem gebruiken. Door in gesprek te gaan met de ander en je gevoelens en je zorgen te delen. Door je grenzen aan te geven. Open en eerlijk.

Wat absoluut niet helpt, wat de kloof op dit moment steeds groter maakt en ons steeds verder naar beneden trekt is een ongezonde manier van communiceren. Het is tijd dat we dat achter ons laten.

bouw_positiefs

Veranderen

Heeft het zin om boos te blijven, te klagen en te vechten tegen iets? Schiet je er iets mee op om naar de ander te blijven wijzen en te roepen dat hij of zij verantwoordelijk is? Of dat hij of zij maar moet veranderen?

Ik ben in mijn leven veel verschillende mensen tegengekomen. Sommigen waren behoorlijk gemeen en hatelijk. Dat deed pijn. In het begin voelde ik mij aangevallen en vroeg ik mij af hoe het kan dat iemand zo boosaardig kan zijn. Ik ervoer wat het is om haat te voelen en jarenlang heb ik met die haatgevoelens rondgelopen. Deze ervaring leerde mij iets: gewonde mensen, verwonden mensen.

Een ieder van ons heeft zijn eigen ervaringen; met familie, op school, op het werk of met vrienden. Het zijn deze ervaringen die ons vormen, waarmee we overtuigingen opdoen en die ons gedrag beïnvloeden. Die ervaringen zijn niet altijd goed. Soms kennen we geen andere manier van zijn omdat we die nooit in onze directe omgeving hebben gezien. Totdat we iemand tegenkomen die wil luisteren. Iemand die door dit gedrag kan kijken, de tijd neemt om vragen te stellen en probeert die misschien wereldvreemde overtuigingen te begrijpen en wil helpen.

Het kan gebeuren dat een gesprek met de ander niet helpt en de ander zijn/haar overtuigingen niet kan of wil bijstellen of je invloed niet ver genoeg reikt. Gebruik dan je energie op een betere manier. Stop met vechten tegen iets of een ander te bekritiseren en laat zien hoe het wel anders kan. Start een project in je buurt, meld je aan als vrijwilliger, stel je verkiesbaar, begin een stichting of je eigen bedrijf.

Het is prima om te verkondigen waar je in gelooft of om ergens voor te vechten. Maar je strijd is niets waard en levert niets op als je tegelijkertijd de ander naar beneden haalt en roept hoe slecht hij of zij is.  Iemand anders naar beneden halen zorgt voor wrok en uiteindelijk voor haat en je haalt ook jezelf naar beneden. Als je ergens voor gaat stop dan al je energie in je eigen creatie, in je eigen bouwwerk en begin gewoon. Ga het doen. Wanneer je laat zien dat iets beter werkt zijn mensen eerder geneigd te luisteren en dat te volgen dan dat je blijft hameren op wat anderen fout doen.

Kijk eens naar de woorden die je gebruikt. Gebruik je woorden als ‘Ik wil graag …. gaan doen’ of ‘Ik droom ervan om …. te zijn’. Verander deze in ‘Ik ga het doen’ en ‘Ik ben…’. Voel wat dit met je doet, met je eigenwaarde en met je zelfvertrouwen. Hoeveel steviger je zal staan bij het zetten van je nieuwe stappen.

Het kan geen goed gevoel geven om iemand die anders is of doet naar beneden te halen met oordeel en kritiek.  Waarom zou iedereen ook hetzelfde moeten zijn? Er is een reden waarom we allemaal verschillend zijn. Dat is omdat we ons als mens moeten blijven ontwikkelen om voort te bestaan en van elke ontmoeting met een ander leren we iets. Anders zou ons leven maar saai en monotoon zijn. Probeer je beeld te verruimen en je leven te verrijken door de cirkel van vrienden en relaties te vergroten.

Wanneer je nieuws maakt of deelt houd dan ook zicht op de dingen die wel goed gaan

Wat doet het met je gemoedsrust wanneer je je continu voedt en reageert op wat er mis gaat in de wereld? Natuurlijk is het goed om op de hoogte te zijn van wat er gebeurt. Houd vooral ook zicht op de dingen die wel goed gaan. Dat geldt ook voor de mensen die nieuws maken. Besteed ook aandacht aan mensen en organisaties die met nieuwe ideeën komen en die iets oplossen. Dat is niet hetzelfde als iets mooier maken dan het is. Het is je lezers perspectief geven en op een positieve wijze aanmoedigen en laten zien dat er andere opties te bedenken zijn.

Het jaar van de doeners, de rebels, de bouwers

Negativiteit wordt niet alleen veroorzaakt door mensen met kwaadwillende ideeën, mensen die grove uitspraken doen of geen begrip of empathie voor een ander kunnen opbrengen. Wanneer we ons laten meeslepen zijn we zelf debet aan de hoeveelheid negativiteit in ons leven.

De commotie die we nu zien is niet voor niets. Het is een teken dat te lang te veel negatieve ervaringen zijn weggedrukt; onderdrukking, misbruik, niet gewaardeerd worden, leugens en meer. Het is een teken dat deze cyclus van negativiteit aan zijn eind is en dat er iets anders voor in de plaats moet komen.

Hou op met het in stand houden van een cyclus die al op zijn eind is door het te voeden met negativiteit.

Begin met bouwen aan iets positiefs.

 

 

Rechten featured foto:  Clark Tibbs on Unsplash

Rechten foto kleur: Samuel Zeller on Unsplash

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring