relationships_problem_chance
Persoonlijke ontwikkeling Relaties Werk

Lastige relaties. Probleem of kans?

Door
op
20 juni 2014

Je komt ze af en toe tegen, mensen die je enorm raken, soms zelfs vreselijk irriteren. En je vraagt je af, waarom overkomt mij dit? Waarom doen die anderen zo naar? Die anderen doen niet altijd naar, ze spiegelen je. Ze laten aan je zien dat er in jou nog een stukje zit waar je (nog) niet helemaal jezelf bent, waar je nog mag groeien. En dát irriteert. Er is een manier om er anders mee om te gaan.

Het gebeurde mij dat ik een aantal keren in een zelfde situatie terecht kwam. In het begin was ik niet bewust wat er gebeurde. Ik voelde mij ongemakkelijk, werd boos en wist niet wat ik ermee aan moest. Na een paar maanden overkwam mij hetzelfde weer bij een andere persoon. En even later weer. Vreselijk irritant, want waarom overkwam mij dit? Waarom deden die anderen zo? Tot ik er anders naar ging kijken. Deze mensen zijn niet een probleem, ze zijn een uitdaging.

Bewustwording

In die situaties voelde ik dat ik iets moest doen wat ik helemaal niet leuk vond. Iets wat buiten mijn comfort zone lag en wat ik eigenlijk niet durfde. Dat irriteerde mij en mijn boosheid erover projecteerde ik op die anderen alsof zij de schuldigen waren. Ik wilde helemaal niet uit die fijne comfort zone! Daarbinnen was het lekker rustig en veilig. Helaas werkt het leven anders.

De bedoeling van het leven is om onszelf weer te kunnen zijn, zonder de beperkende overtuigingen die we in onze jeugd en door de jaren heen hebben opgebouwd. Bijvoorbeeld, je komt iemand tegen die heel extravert is. Het voelt intimiderend en dat maakt je boos. Maar misschien ben je mondig genoeg om voor jezelf op te komen, maar durf je dat nog niet goed. Of je ontmoet iemand die goed over zijn gevoelens kan praten en zich kwetsbaar opstelt. Misschien vind je dat zwak en voel je de neiging om daarover te oordelen, maar diep van binnen bewonder je deze persoon omdat je dat zelf ook wel zou willen.

Precies op de juiste momenten komen we de juiste mensen tegen die ons uitdagen op die delen van onszelf die we weggestopt hebben. En dat irriteert. Deze mensen  komen we tegen in liefdesrelaties, in vriendschappen, op het werk of in de familiekring. We blijven mensen tegenkomen die ons op hetzelfde stuk blijven uitdagen (lees irriteren) totdat we bewust worden wat er aan de hand is en totdat we werkelijk anders gaan reageren.

When we least expect it, life sets us a challenge to test our courage and willingness to change ~ Paulo Coelho

Ander perspectief

Wat ik nu doe als ik weer een spiegel tegen kom en niet meteen begrijp wat er aan de hand is? Ik stel me voor dat ik van de situatie wegloop. Niet in het echt natuurlijk…ik visualiseer het. Ik loop ervan weg en ga even verderop op een hek zitten. Alsof ik er van een afstand en van bovenaf naar kijk. Ik zie dan niet echt iets, maar in mijn gevoel werkt het. Ik probeer ook niet na te denken wat ik dan zie, ik blijf weg uit mijn hoofd. Maar gewoon door het me voor te stellen dat ik op dat hek zit, neem ik echt even afstand en kan ik het beter loslaten. Vaak volgen daarna de inzichten wat er speelt en waar ik op uitgedaagd wordt.

Nu ik er op deze manier naar kan kijken irriteert het mij niet meer als mij weer zoiets overkomt. Ik moet er eerder om glimlachen. Ik denk, ‘aha, weer zo’n les van het universum.’ Ik ga op mijn hek zitten en wacht tot de inzichten komen. En ik bedank “de nare persoon in kwestie” (in gedachten dan hè): ‘je hebt mij weer een stapje dichter bij mezelf gebracht.’

Wat je ervaart als lastig hoeft niet altijd een probleem te zijn. Kijk er eens van een afstand naar of loop er een rondje om heen voor een ander perspectief. En vraag jezelf af, wat kan ik hiervan leren? Wat in mij wordt hierdoor geraakt, en waarom?  Welk deel van mij heb ik weggestopt maar wil ik eigenlijk graag weer laten zien.

Durf in de spiegel te kijken die de ander je voor houdt, en gun jezelf deze kans om weer je echte zelf te laten zien.

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring