wereld_elke_dag_beter
Communicatie Empathie Persoonlijke ontwikkeling

De wereld wordt elke dag een stukje beter

Door
op
30 april 2017

Veel mensen zijn onrustig en roepen dat het steeds slechter gaat in de wereld. Dan zie ik het interview met onze koning ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag en dan denk ik…nee, de wereld wordt elke dag een stukje beter.

We hebben van alles om boos en bang voor te zijn. In Nederland, in Europa en in de rest van de wereld. Politieke leiders bijvoorbeeld, met een harde stem en meningen die de verhoudingen in de wereld op z’n kop zetten. Meningen over klimaat, over grenzen, over mensenrechten, over vrouwenrechten. Het lijkt wel alsof we veel, waar we de laatste jaren voor hebben gestreden, dreigen te verliezen. Het lijkt of het in de wereld eerder slechter gaat dan beter. Dat maakt veel mensen boos en onrustig en dat begrijp ik heel goed.

Maar dan zie ik het interview met onze koning ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag en zie ik iets dat mij heel optimistisch maakt. Ik heb het eerder gezien bij Justin Trudeau bijvoorbeeld, de premier van Canada, en een paar dagen geleden bij Prins Harry die, in een interview wat hij gaf voor zijn campagne ‘Heads Together’, sprak over zijn gevoelens na de dood van zijn moeder. Ik zie mannen die ook een mening hebben en iets willen bereiken. Die hun mening delen met anderen, maar die dat doen met een hele andere stem.

Er is een verschil tussen je stem gebruiken, en je stem gebruiken.

Er zijn mensen met een harde stem die, vooral als iets tegen zit, hun uitgesproken meningen meer dan duidelijk maken. Ze praten doorgaans over de ander en leggen daar de verantwoording neer van wat er ook maar gebeurt. Ze vinden dat anderen met oplossingen moeten komen en met luide stem trachten ze een discussie te winnen. Hun stemmen klinken dan wel luid, maar deze mensen voelen voor mij niet krachtig. Het voelt eerder alsof ze overweldigd zijn door wat ze meemaken en daarmee moeite hebben. Het voelt alsof de dingen om hen heen controle hebben over hen, in plaats van dat zij controle hebben over de situatie.

Er zijn ook mensen die praten met gevoel, vanuit empathie. Mensen die, ook als iets tegen zit, in staat zijn te voelen wat iets betekent, voor zichzelf en voor de ander. Mensen die hun gevoelens durven laten zien. Mensen die kunnen reflecteren, die nadenken en vervolgens hun gevoelens in complete en begrijpelijke zinnen kunnen delen met hun medemens, op een respectvolle en waardige manier. Mensen die begrijpen dat je samen sterker bent dan alleen. Dat vraagt moed, dat vraagt sterkte. Dat, is krachtig.

Als je mij vraagt naar welke mensen ik het liefst luister dan zeg ik, die laatste. Want in die gesprekken hoor en zie ik iemand die echt is. Iemand die de goede momenten kent en die laat zien ook met tegenslag weet om te gaan. Iemand die niet zomaar iets roept maar weet waar hij het over heeft. Iemand die het doorleefd heeft en er aan de andere kant weer is uitgekomen en er iets van heeft geleerd. Iemand die daarmee een stukje van zichzelf laat zien en waardoor ik mij makkelijk met hem of haar kan verbinden.

Dat zijn de mensen waar ik naar kijk als het tegen dreigt te zitten.

Ik zie ze steeds meer, deze krachtige vrouwen en vooral zie ik steeds meer krachtige mannen, zoals onze koning, die vanuit hun gevoel praten en dat openlijk laten zien. Dat geeft mij hoop.

Ja, de wereld wordt elke dag een stukje beter.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring