overgave_balans
Empathie Persoonlijke ontwikkeling Zelfzorg

Over balans en overgave

Door
op
21 maart 2020

Gisteren was het equinox, het moment dat dag en nacht even lang zijn en de balans weer is teruggekeerd. Voor veel mensen is balans een woord dat nu niet hun dagelijks leven beschrijft. Zij zijn zoekende naar een nieuw evenwicht. Hoe is dat voor jou? 

Het is ook wennen, wanneer je vaste dagritme overhoop is gehaald. Je plotseling thuis zit, met of zonder kids, werkend of verplicht in quarantaine, of wel aan het werk maar van alles moet aanpassen. Vind dan maar eens je balans weer terug.

Ik zie mensen die controle proberen te houden. Vaak is dat vanuit een angst om te verliezen. Omzet bijvoorbeeld, of klanten. Zij proberen dat op allerlei manieren alsnog te bereiken. Begrijpelijk.

Het tegenovergestelde is overgave. Accepteren dat iets is wat het nu eenmaal is. Alsof het zo moet zijn. De tijd nemen (of eigenlijk krijgen) om te voelen of je nog wel op de goede weg zit. Of dingen niet heel anders zouden kunnen. Beter en leuker voor jou, voor je klanten of gasten. Je medewerkers of andere mensen om je heen. De tijd krijgen om nieuwe manieren te ontdekken. Creatieve oplossingen te bedenken om samen te werken.

Controle lijkt stevig, maar is een wankel evenwicht.
Overgave, bezinning en jezelf opnieuw uitvinden leidt tot een stabiel fundament.
Een subtiel verschil, maar toch wezenlijk anders.

Ruimte voor iets nieuws

In die overgave ontstaat er ruimte. In die ruimte kan iets nieuws ontstaan. Valt het jou ook op, hoeveel creatieve mooie ideeën je voorbij ziet komen?

De operazanger Maurizio Marchini, die elke avond vanaf zijn balkon in Florence zijn buren toezingt. 

Voor als je thuiswerkt en de muren (of je kinderen) op je af komen: Tussen Kunst en Quarantaine op Instagram. Kies je kunstwerk, gebruik 3 attributen en deel met @tussenkunstenquarantaine. Inmiddels gaat dit de hele wereld over en is het door allerlei internationale musea gedeeld.

Filosofeer je mee? Elke doordeweekse dag om 11.00 uur post uitgever Kluitman en schrijfster Stine Jensen op Instagram een vraag of uitspraak. Voor ouders en kinderen om over na te denken of samen over te praten. Want #allesisanders en dat is best lastig voor kinderen.

nieuwe_richting

Onze structuur is weggevallen. De stip aan onze horizon is niet meer zo helder. Het is lastig. Maar misschien ook een kans. Dat ver vooruit, daar heb je geen controle over. Maar vandaag, nu, ligt helemaal in jouw handen. En zijn er vast dingen die je wel kunt doen.

  • begin aan dat boek wat al maanden op je ligt te wachten
  • schilder die muur waar je al eeuwen tegenaan kijkt
  • schrijf of bel die vriend(in) die je al te lang niet hebt gesproken
  • struin door je social media en zie hoeveel leuke online workshops er nu gegeven worden door kleine ondernemers die wel wat steun kunnen gebruiken
  • geniet van de zon, het geluid van de vogels, de fijne mensen om je heen
  • slow down
  • leef nu

Voel wat NU goed voelt voor jou.

Nieuwe balans

Gelukkig zijn er een paar ‘ankertjes’ die voor mij zorgen voor wat balans.

Zoals de prachtige pianomuziek van Iris Hond. 
De rustige en vertrouwde stem van Annette tijdens de meditatie van Centrum voor Effectieve Intuïtie. Elke ochtend om 08.00 uur op Facebook en Instagram Live deelt ze kennis uit de opleiding en geeft ze een meditatie. (je kunt ze ook op een later tijdstip terugluisteren 😉 )
En de lieve vriendinnen die boodschappen voor mij doen nu ik nog steeds verkouden ben.

Misschien is de balans de afgelopen dagen inderdaad weer teruggekeerd. En hebben we er een ander woord voor gevonden.

En noemen we het, liefde.

Rechten uitgelichte foto: Lauren Peng via Unsplash

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring