hate_useless_feeling
Emoties Persoonlijke ontwikkeling

Haat is een zinloos gevoel

Door
op
28 maart 2016

Haat is een zinloos gevoel. Boosheid, ja daar kom je nog eens ergens mee. Haat, heeft totaal geen nut.

Ik begrijp het wel, hoeveel pijn iets je kan doen en hoe dat dan voelt. Hoe diep het kan gaan en hoe dat je kan overweldigen. Ik begrijp het heel goed.

Als iemand over jouw grenzen gaat door iets naars of negatiefs te zeggen, iets wat je raakt en wat je krenkt. Of als een ander je fysiek aanvalt en je daarbij lichamelijk pijn doet. En of dat nou woorden of daden zijn dat maakt eigenlijk geen verschil, allebei richten ze schade aan. Misschien is het effect van woorden zelfs wel groter. Die schade die zit binnenin je ziel. Lukt het je niet om die te uiten of om hulp te vragen dan blijft die vaak onzichtbaar voor de wereld om je heen. Met als gevolg dat mensen niet zien wat er met je aan de hand is en niet snel in actie kunnen komen om je te helpen. En je het gevoel en het effect ervan met je blijft meedragen.

Boosheid

Hoe dan ook, in beide gevallen doet het gewoon zeer. Dan kun je een aantal dingen doen. Het uitschreeuwen van de pijn, huilen en van alles hardop roepen. Of je fysiek uiten door op een kussen te slaan of hard tegen een bal aan te trappen. Doen! Het lucht zo op. Waarom?

Omdat als iets je raakt er in je lichaam van alles los komt; emoties, gevoelens en energie. Ze borrelen op en een spanning wordt opgebouwd. Laat je die spanning meteen gecontroleerd en in een veilige omgeving vrij (door je boosheid te uiten), dan verandert er ook iets in je lichaam. De spanning is er af en de rust kan weer terugkeren. Als de spanning weg is word je ook weer helder en kun je rustig naar de feiten kijken.

‘Wat is er nou precies gebeurd? Wat is het wat je raakte? Welke grens is iemand over gegaan? Of welke verwachting
van jezelf washoofd_en_hart niet helemaal gegrond? Of was iemand op zoek naar een reactie van jouw kant en probeerde dat uit. En ook, wat zou je kunnen doen? Rustig gaan praten met iemand, of hulp zoeken of misschien je hulp aanbieden? Wat zou je kunnen doen om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt? Of ligt iets buiten jouw controle en mag je het laten gaan?’

Naast dat er iets in jou verandert, gebeurt op zo’n moment ook iets in het contact met de ander. Sta jij minder onder druk dan krijgt ook de spanning met de ander de kans om minder worden.

Het voelen en het denken werken op zo’n moment samen aan een oplossing, een zinvolle oplossing. Eentje die je niet gevangen houdt in je boze gevoel en op de plek waar je nu bent. Maar eentje die je een stap verder brengt, terug naar rust en naar een oplossing.

Haat

Waar je gevoel van boosheid vaak wordt getriggerd door iets buiten jou, is haat een keuze van jezelf.

Een keuze om te blijven hangen in je boze gevoel. Op zo’n moment wordt boosheid niet op een veilige manier geuit om rust en helderheid te brengen en naar een oplossing te zoeken. Je uit je boosheid door de ander pijn te doen. Of door je niet te uiten en te blijven rondwentelen in je gevoelens en te roepen “ja maar zij…”. Dat boze gevoel wordt dan steeds erger en verandert in wrok en nog erger, in haat.

Het lucht niet op door je boosheid en gevoelens van haat op de ander af te reageren. Het zorgt ervoor dat jij nog verder vastloopt in je gevoelens en dat er in jou nog andere minder leuke gevoelens bijkomen, als schaamte of schuld. Of er komt een tegenreactie van de ander en de spanning tussen jullie blijft of wordt nog erger.

Haat lucht niet op. Haat werkt niet aan een oplossing. Haat brengt je niet een stap verder, het houdt je gevangen op de plek waar je bent, in je vervelende emoties. Haat verandert ook niets ten goede in het contact met de ander.

En weet je, haat verandert niets aan die ander. Haat heeft effect op jezelf.

Hoe zinvol is dat?

Wil je je voor altijd boos blijven voelen? Wil je dat dat gevoel je lichaam van binnen verteert en voor blokkades in je lichaam gaat zorgen met eventuele verdere gevolgen als ziektes? Voel je je daar prettig bij?

Of zou je weer vrolijk en gelukkig willen zijn en warmte en liefde voelen?

Boosheid en haat worden zo makkelijk op een hoop gegooid en als een en hetzelfde gezien. Onterecht. Waar veilig geuite boosheid op kan luchten en je een stap verder brengt, zorgt haat alleen maar voor meer opgekropte spanning en houdt het je gevangen op dezelfde plek. En is het een zinloze onderneming.

 

 

Rechten featured foto: Brooke Shaden

Rechten foto balans hoofd en hart: Christian Schloe

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring