emotie_kent_twee_kanten
Emoties

Elke emotie kent twee kanten

Door
op
8 september 2019

Things aren’t black & white. There are two sides to everything.

Een muntstuk heeft twee zijdes. Iedere discussie tussen twee personen kent twee kanten van een verhaal. Wist je dat ook elke emotie die we voelen twee polen heeft? Een fijne en een lastige.

Vraag een gemiddeld persoon wat de meest lastige emoties* zijn en de meesten zullen verdriet, angst of misschien wel schuld noemen. Het zijn gevoelens die we liever niet willen ervaren. Tenminste het liefst zo weinig mogelijk. Toch kent elke lastige emotie ook een goede kant. 

Verdriet kan ons vertellen dat iemand ons pijn heeft gedaan of dat we iets of iemand missen. Angst dat we voor een keuze staan die we best spannend vinden, maar misschien ook wel graag willen. En schuld zegt dat we denken iets te hebben gedaan of gezegd wat achteraf heel onhandig was. Iets waar we spijt van hebben want eigenlijk betekent die persoon veel voor ons.

Hoe lastig en vervelend deze emoties ook zijn om te voelen, wanneer we ze gaan onderzoeken leiden ze ons altijd naar een en dezelfde plek: de liefde. Liefde voor onszelf, voor iets tastbaars of de liefde voor iemand anders.

Hoe zit het dan met de liefde zelf als emotie? Liefde wordt toch meestal gezien als iets positiefs. Als vrolijk, als vlinders-in-je-buik, als dromerig en zwevend-op-een-wolk. En toch kan ook liefde niet bestaan zonder de andere zijde, zonder zijn schaduwkant.

Want durven springen en liefde als gevoel toelaten, betekent ook kunnen omgaan met gevoelens van onzekerheid en angst. De onzekerheid of je gevoelens wel beantwoord worden. De angst om te verliezen wat je zo dierbaar is. Overgeven aan de liefde, betekent ook kunnen blijven staan tijdens de lastige momenten.

Volmondig ‘ja’ zeggen tegen liefde houdt ook in dat je je stem en kracht aanspreekt en ‘nee’ kunt zeggen wanneer dat nodig is. En net zo goed, van tijd tot tijd je woorden en boosheid kunt inslikken. Liefde is ook kunnen vergeven: jezelf en de ander. En begrijpen dat altijd willen winnen ook kan betekenen dat je uiteindelijk verliest.

Er zitten twee kanten aan elke emotie.

En elke dag mogen we opnieuw besluiten voor welke kant we kiezen.

*In mijn verhalen spreek ik niet over negatieve en positieve emoties. Maar over lastige en fijne emoties.

Rechten foto: Malcolm Lightbody via Unsplash

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring