nurture_your_dreams
Persoonlijke ontwikkeling Werk Zelfzorg

Zorg goed voor je dromen

Door
op
6 mei 2016

Dromen hebben is één ding. Erover praten en ze delen met anderen is een volgende stap. Maar geloof jij dat je dromen ook echt kunnen uitkomen? Voel jij diep van binnen dat het mogelijk is dat alles wat je echt graag wilt, ook daadwerkelijk kan gebeuren? Positief denken is niet voldoende. Er is meer nodig dan dat, je moet goed voor je dromen zorgen.

We doen het allemaal wel eens. Even voor ons uit staren en fantaseren over een ander leven. Over nieuwe dingen die we graag willen ervaren, andere mensen die we willen ontmoeten. Soms doen we meer en geven we uiting aan onze fantasie door erover te schrijven of te tekenen of te schilderen. Voelen we ons wat meer zeker dan durven we nog een stap verder te gaan en delen we met iemand in onze directe omgeving wat diep binnenin ons leeft.

Dromen hebben is al bijzonder mooi. Maar hoe zorg je ervoor dat ze ook uitkomen?

Positief denken

Er zijn hele theorieën en boeken geschreven over hoe we door positief denken en door positief in het leven te staan ervoor kunnen zorgen dat onze dromen uitkomen. Dat we zelf kunnen creëren wat we graag willen ontvangen en ervaren in ons leven.

Ik doe het ook regelmatig. Aan het begin van het nieuwe jaar en als er een nieuwe maan is fantaseer ik over hoe ik zou willen dat mijn leven er uitziet. Welke nieuwe dingen en nieuwe mensen ik graag wil verwelkomen in mijn leven. Stel ik me voor hoe dat is, hoe het eruit ziet, wie er zijn en wat ik dan voel. Af en toe ga ik verder en pak ik een groot wit vel papier en mijn potloden en beeld ik uit wat ik in mijn fantasie heb gezien. Maar helaas…

Want hoe ik mijn best ook doe met positief denken, schrijven en tekenen, en voelen hoe het zou zijn als het zover is, een aantal van mijn dromen verschijnen maar niet in mijn dagelijks leven.

Was het maar zo simpel, dat door op een positieve manier aan iets te denken dat alles meteen zou uitkomen. Je komt zeker een stap in de goede richting. Positief denken werkt stukken beter dan denken aan dat iets ontbreekt of klagen dat alles tegenzit. Je trekt tenslotte de energie aan van wat je uitzendt.

Everything is energy and that’s all there is to it. Match the frequency of the reality you want and you cannot help but get that reality. It can be no other way. This is not philosophy. This is physics ~ Albert Einstein

Toch is denken en voelen niet voldoende en is er nog iets meer nodig om dromen te laten uitkomen.

Luisteren naar je lichaam

Als jij aan het dromen bent of aan het denken of schrijven of tekenen bent, luister jij dan wel eens naar je lichaam? Is er iets wat je opvalt aan je lichaam en je gevoel? Iets wat anders is dan anders?

Misschien voel je een knoop in je maag of een brok in je keel wanneer je denkt aan je droom. Of voel je dat je niet zo stevig met je voeten op de grond staat en wellicht wat onrustig van hot naar her vliegt bij het idee dat je droom kan uitkomen.

Misschien komt een oude herinnering naar boven, van iets wat is gebeurd of iemand die je ooit hebt ontmoet. En komen met die herinnering ook de emoties van toen los, zoals boosheid, wrok of verdriet.

Kun je een tijdje stil staan bij deze gevoelens en erachter komen wat ze voor jou betekenen?

Het kan zijn dat je misschien iets wel heel graag wilt, maar dat er nog iets tussen jou en je droom in staat. Een onzekerheid, angst of een oude herinnering die je nog niet helemaal hebt losgelaten. Hoe hard je je best doet om positief te denken, zijn dit dingen die de energie die je uitzendt beïnvloeden en een andere (negatieve) lading meegeven. En zijn het dingen die je eerst nog mag oplossen en vervolgens mag loslaten voordat je dromen dichterbij kunnen komen.

listen_to_your_body

Vertrouwen en geduld

Zo ben ik deze dagen ook aan het reflecteren. Aan het luisteren naar mijn lichaam en mijn gevoel. Is er nog iets wat ik bewust of onbewust tussen mij en mijn dromen heb staan? Iets wat mijn dromen tegenhoudt om verder te komen?

Ik merk dat veel van die oude blokkades en onzekerheden zijn verdwenen. Het is het resultaat van mijn vele opruimwerk van de afgelopen jaren, van het ontwikkelen van mijn intuïtie en van het anders leren kijken naar mijn ervaringen.

Af en toe komt een oude herinnering nog even om de hoek en zorgt dan voor wat opschudding door mij te laten voelen hoe iets toen was. Het verschil met toen is, dat ik er nu vanaf de zijkant naar kan kijken en daardoor andere en betere conclusies kan trekken. En één daarvan is; ik ben het waard om iets veel beters te ervaren!

Positief denken is één ding. Voelen dat je het waard bent brengt je pas echt dicht bij je dromen.

In plaats van de knoop in mijn maag en de brok in mijn keel, zorgt het nu voor een stevig gevoel en een rust binnenin mijn borstkas. De stevigheid van een rotsvast vertrouwen dat mijn dromen mogelijk zijn. Dat wat ik in mijn hart voel, dingen zijn die echt bij mij horen. Dat er niets meer in de weg staat tussen mijn dromen en mij. Een vertrouwen dat het goed is zoals het nu is.

After you plant a seed in the ground, you don’t dig it up every week to see how it’s doing  ~ William J. Coyne

Wat ik dan nu kan doen? Vasthouden aan dit vertrouwen, en geduld hebben. Vertrouwen dat dingen gebeuren op het juiste moment. Niet het moment dat ik het wil, maar het moment dat alles klopt. Het enige wat ik dan nog hoef te doen is mijn kansen herkennen. En dan, ervoor te gaan.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring