leren_door_te_doen
Persoonlijke ontwikkeling Werk

Leren door te doen

Door
op
4 augustus 2015

Natuurlijk zijn er dingen die je uit boeken kunt leren. De woorden van een nieuwe taal bijvoorbeeld. Of over de bijzondere plaatsen in een nog onbekend land. Formules waarmee je de uitkomst kan berekenen van een ingewikkelde kwestie. Maar ik vraag mij af, begrijp je het dan ook echt?

Door woorden te lezen en deze in je hoofd op te slaan, ben je dan echt tot de kern doorgedrongen? Heb je dan werkelijk begrepen waar het om draait?

Any fool can know. The point is to understand. ~ Albert Einstein

Begrijp mij niet verkeerd, de kennis in boeken is handig. Maar ik zie het meer als een basis. Iets echt begrijpen en kunnen toepassen lukt door het te doen.

Want is het niet zo dat je een taal pas echt leert spreken door het gewoon te doen? Door in gesprek te gaan met een andere persoon en al hakkelend en zoekend naar woorden te ontdekken dat je elkaar begrijpt. Door te luisteren naar de ander, je begrijpt hoe je de woorden kunt samenvoegen en toepassen om tot volledige zinnen te komen.

Als je door dat onbekende land gaat reizen om te ervaren hoe het is om daar te zijn. Misschien zelfs af en toe te verdwalen. Om de weg te vragen aan de lokale bewoners en vervolgens op een verrassende mooie plek uit te komen die niet in je reisgids beschreven staat en je anders nooit had ontdekt.

Of door een formule toe te passen en dan een andere (of helemaal geen) uitkomst te krijgen. Het opnieuw te proberen, en nog eens, en nog eens… Vervolgens te gaan fröbelen en wat cijfertjes te verplaatsen. En te leren dat je de formule met wat aanpassingen ook op een andere manier kunt gebruiken.

Sometimes you fall down, because there is something down there that you are supposed to find ~ onbekend

Mijn punt is, het is oké om te hakkelen. Om af en toe te verdwalen en om hulp te vragen. Om een fout te maken en opnieuw te beginnen. Of om dingen gewoon anders te doen. Het is hoe we leren; door te doen. In ons hele dagelijkse leven, in relaties met anderen, op school en in ons werk.

Educating the mind without educating the heart is no education at all  ~ Aristoteles

Het is hoe we leren vanuit een ander perspectief te kijken. Het is hoe we leren improviseren en op zoek te gaan naar andere oplossingen. Het is hoe we leren dat wij (gelukkig) niet perfect zijn en ook niet hoeven zijn. Het is hoe we leren nederig te zijn. Leren lachen om onszelf. Leren onze moed te vinden en opnieuw te beginnen. Het is hoe we leren om met liefde naar onszelf te kijken.

You will learn by reading, but you will understand with love  ~ Shams Tabrizi

Want ja, wij mogen hakkelen, verdwalen, onszelf zijn en het anders doen. Net zoals onze kinderen mogen leren door te vallen en weer op te staan. Net zoals anderen dat mogen.

We kunnen nog zoveel boeken lezen en wijze woorden van anderen citeren, maar de woorden kunnen we pas echt begrijpen als ze resoneren met ons eigen hart. Als we liefdevol en met begrip naar onze eigen ervaring hebben gekeken. En nog meer als we een volgende keer aan de andere kant van het verhaal staan en zien hoe de ander worstelt met eenzelfde situatie. Als we dan met een open blik en liefde kunnen zien, dan begrijpen we het pas echt.

 

Afbeelding: chalk drawing by Soon

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring