antwoord_is_liefde
Emoties Persoonlijke ontwikkeling Zelfzorg

Het antwoord is liefde

Door
op
27 juli 2018

Er is een uitspraak die gaat als volgt

Someone I loved once gave me a box full of darkness. It took me years to understand that this, too, was a gift.

Het heeft jaren geduurd voordat ik deze woorden van Mary Oliver begreep. Dat je uit de meest pijnlijke situaties iets kunt leren. Dat je er niet in hoeft te blijven hangen, in schaamte in schuld of in pijn. Maar dat als je deze emoties toelaat en doorvoeld je vervolgens de kracht vindt om zelf iets aan deze situatie te doen.

Het zijn woorden die sindsdien aan de basis liggen van wat ik geloof en nu de kern vormen van de verhalen die ik schrijf. Namelijk dat we niet weg moeten lopen van de lastige momenten in ons leven en de emoties die deze omstandigheden in ons oproepen. Het heeft mij zoveel geleerd dat ik mijn stem, mijn kracht en mijn eigenwaarde heb teruggevonden en eindelijk mijn echte zelf kan zijn; open, vol vertrouwen en helemaal mijzelf. Maar de laatste weken ben ik niet meer zo zeker van mijn mening en vraag ik mij af “had ik ditzelfde niet op een andere manier kunnen leren?”

Ik geloof nog steeds in het aangaan van je lastige emoties. Dat daarin de sleutel ligt. Maar waarom stellen wij mensen dit zo lang uit?

Het antwoord is liefde

Waarom lopen wij iedere keer weg van de uitdagingen die we tegenkomen? Net zo lang en net zo vaak totdat die uitdagingen en confrontaties steeds groter worden en de vorm aannemen van ongezonde relaties (a box full of darkness), over je grenzen heengaan, je fysiek dan wel mentaal ziek maken. Waarom kiezen we zo vaak de moeilijke weg?

Waarom durven we niet meteen voor ons geluk te kiezen, ook al moeten we daar even een klein drempeltje voor over? Moeten we een klein beetje angst of onzekerheid of ongemak ervaren en overwinnen. Waarom gunnen wij onszelf zo weinig geluk?

Het is een vraag die ik de afgelopen weken ook aan mijzelf heb gesteld; “waarom heb ik de moeilijke weg gekozen van valkuilen, ongezonde keuzes en verkeerde mensen? Waarom koos ik niet meteen voor geluk?”

Wanneer je zo’n moment ervaart, dat je je even onzeker, onrustig of ongemakkelijk voelt, sta dan even stil en durf heel eerlijk aan jezelf te vragen ‘wat zou jou nu het meest gelukkig maken? En wat heb je nodig om jezelf dat te gunnen?’

Ik wed dat je antwoord zal zijn….liefde.

 

Rechten foto: Emmanuel Phaeton on Unsplash

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring