Tranen zijn gezond
Er zal niet één persoon op de wereld zijn die het leuk vindt om te huilen. Zeg nou zelf, wie staat er nou te springen om pijn of verdriet te voelen. Of één van die andere lastige emoties als boosheid, angst, schaamte of schuld. Toch ben ik blij dat ik in tranen kan uitbarsten of geweldig boos kan worden. Wie beweert dat je niet mag huilen, die heeft het volledig mis.
Je kunt alles echt voelen
Als je echt verdriet kunt voelen ben je ook in staat diepe liefde en echte blijdschap te ervaren. Het een kan niet zonder het ander. Wanneer je je tranen continu wegduwt, omdat je ze niet wilt voelen of omdat anderen vinden dat het niet mag, dan zal je beetje bij beetje afstompen en uiteindelijk verharden. Je sluit dan niet alleen het verdriet buiten maar je zal fysiek minder echte liefde ervaren of intens blij kunnen zijn. Dan blijf je aan beide kanten van het emotionele spectrum aan de oppervlakte.
Wanneer je je eigen emoties goed kunt voelen ben je ook in staat anderen beter aan te voelen en te begrijpen. Dit is een verrijking voor alle relaties in je leven. Je bent dan in staat om relaties te verdiepen en relaties die ongezond zijn te verbeteren of te vermijden. Fijnere vriendschappen met mensen waar je echt op kunt steunen. Liefdevolle en gezonde liefdesrelaties. Evenwichtige familiebanden. Betere samenwerking met collega’s en je klanten precies kunnen geven wat zij nodig hebben. Een gesprek met wie dan ook zal een echt gesprek zijn.
Je emoties hebben een doel
Het mooiste aan al die lastige emoties: ze hebben stuk voor stuk een doel. Angst vertelt je dat je voor iets nieuws staat. Het maakt je alert en kan je helpen betere beslissingen te nemen. Boosheid ervaar je wanneer iets je raakt of wanneer iets niet lukt. Het vertelt je dat je verwachting misschien te hoog gegrepen is en je die mag bijstellen. Of dat je beter op je grenzen mag letten. En je tranen, vertellen je dat je bent geraakt of dat iemand over een grens bij jou is gegaan en dat je een gezond gevoel van eigenwaarde hebt.
Wanneer je emoties meteen verwerkt heb je daar later minder last van. Je emoties vertellen je iets over de situatie waarin je je bevindt. Wanneer je ze aangaat en voelt geven ze je de kans om je gedachten en overtuigingen te onderzoeken. Zodra ze wegebben kun je jezelf eerlijke vragen stellen en zelf met oplossingen komen. Zo blijf je minder lang met spanning lopen en blijf je minder lang met problemen zitten.
Wat je wegstopt komt altijd op een later moment weer terug. Of omdat de spanning van opgekropte emoties je parten gaat spelen of het komt eruit wanneer iets of iemand in je omgeving je triggert en precies die plek raakt. Wat je nu opruimt, ben je kwijt.
Tranen zijn gezond
De boodschap dat je niet mag huilen
of andere lastige emoties niet mag voelen is achterhaald en heeft tientallen jaren schade in onze samenleving aangericht.
Het is tijd dat we elkaar een ander verhaal vertellen
Over hoe het aangaan van je lastige emoties je uitnodigt om je gedachten te onderzoeken, je helpt situaties meteen op te lossen, ervoor zorgt dat je geen verkeerde overtuigingen opdoet en je deze niet overdraagt op de volgende generatie.
Hoe fijn is het als alle mensen kunnen voelen of iets wel of niet goed voor ze is, in staat zijn gezonde keuzes te maken en gezonde relaties aan te gaan en zichzelf waardevol genoeg achten om een goed en gezond leven te leiden.
Dus huil, word boos, kijk je angst in de ogen en aanvaard je schaamte en schuld.
Je komt er een stuk verder mee.
Rechten featured foto: Ayo Ogunseinde on Unsplash
Rechten foto: David Núñez on Unsplash