nieuwe_jaar_beeld
Persoonlijke ontwikkeling

Nieuw jaar? Blanco blad

Door
op
29 december 2015

Overzichten, lijstjes, top 10’s, zo aan het einde van het jaar zijn we er dol op. Met een goede reden. Het hele jaar zijn we zo druk geweest met ons werk en onze andere doelen, dat het fijn is om even terug te kijken en te zien wat er allemaal is gebeurd. Terugkijken geeft overzicht en je kunt situaties en de gevolgen daarvan beter plaatsen. Het einde van iets betekent automatisch ook het begin van iets nieuws. Want hoe leuker is het om op zoek te gaan naar wat je wél wilt?

Een blanco blad

En hoewel ik zelf regelmatig stil sta om alles te overzien om nieuwe inzichten op te doen, ben ik toch meer iemand die niet te lang wil blijven staan. Ik kijk wel even terug, maar vooral kijk ik naar wat mogelijk is. ‘Wat zou ik (nog) meer willen toelaten in mijn leven?’

Ik zie het nieuwe jaar graag als een blanco blad wat ik zelf opnieuw mag inkleuren.

En waarom ook niet? Het is mijn leven!

Elke laatste week van het jaar pak ik dus een groot blanco vel en vul dat met mijn wensen en dromen voor het nieuwe jaar.

Ik kan dit natuurlijk allemaal bedenken. Onderweg in de auto of op de fiets of vanuit mijn luie stoel. Alleen…gedachten gaan heel snel en voor je het weet ben je die fantastische ingeving weer kwijt. Ook is het zo dat je met je hersenen maar beperkte mogelijkheden hebt. Het kan zijn dat je op de bekende gebaande paden blijft lopen. Of dat je dagdromen onderbroken worden door dat stemmetje in jezelf wat met allerlei ‘ja maar-en’ komt.

Met je handen en je gevoel bereik je daarentegen veel meer. Je spreekt daarmee je creativiteit aan en je zult zien dat er meer naar boven komt dan je van tevoren had bedacht. Daarnaast is het ook nog eens heel leuk om creatief bezig te zijn. Je hoeft niet goed te kunnen tekenen, schrijven of welke vorm je ook kiest.

Het gaat erom dat je voor heel even je hoofd buitenspel zet en dat je, wat diep van binnen in je leeft de kans geeft om naar buiten te komen. Wat je er vervolgens in het nieuwe jaar mee doet, dat is aan jou. In ieder geval weet je wel beter wat echt belangrijk voor je is en wat niet. Zodat je, voor jezelf, betere keuzes kunt maken.

nieuwe_jaar_collage

Ik ben ooit begonnen met het maken van een collage (naar het idee van een vriendin). In oude tijdschriften ging ik op zoek naar beelden die mij aanspraken en die plakte ik op een groot wit vel.

De laatste twee jaar ben ik overgestapt naar tekenen. Tekenen geeft mij meer ruimte om in verschillende kleuren en beelden antwoorden te geven op mijn vragen.

Wat wil ik het liefste doen? Wat wil ik ervaren? Wat wil ik voelen? Wat is afgelopen jaar niet gelukt en wil ik toch nog graag doen? Wat heb ik daarvoor nodig? Wat wil ik graag achter mij laten? En hoe kleur ik mijn leven liever in?

De antwoorden, of beelden, zijn vaak verrassend.

beeld_nieuwe_jaarNiet alleen welke beelden er uit mijn handen op papier terecht komen. Maar ook hoeveel ruimte ze ten opzichte van elkaar innemen. Wat vind ik belangrijk? Wat heb ik klein getekend, maar wil ik liever meer ruimte geven? Gebruik ik verschillende kleuren? Of mag er wel wat meer kleur bij?

Hoe voelt het als ik een beeld groter teken en meer ruimte geef? Of als ik meer kleur toevoeg? Op papier kan ik alvast van alles uitproberen en een beeld vormen van wat ik het liefste wil.

Het is leuk om dit voor jezelf te doen, maar ook heel leuk om samen met kinderen te doen.

Pak gedurende het jaar je tekening/collage/schilderij er nog eens bij. Volg je nog de weg die je voor jezelf had uitgestippeld? Wil je graag wat herzien? Het is jouw leven, je kunt altijd halverwege het jaar een nieuw blanco vel erbij pakken en het opnieuw inkleuren.

Mijn beeld voor het nieuwe jaar is heel duidelijk. Ik ga meer de slingers ophangen en genieten van het leven. Veel plezier met het inkleuren van jouw nieuwe jaar.

(Visited 3 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring
Ambassadeur van
T-14-10 Ambassadeur_logo_oranje_kl
Instagram
Instagram did not return a 200.

Let's connect!