Het regent geluk
Een smart en sexy dame op zoek naar verdieping in haar leven ontmoet een spirituele man die les geeft in wonderen. De volgende honderd dagen bellen ze elkaar, iedere ochtend. Zij stelt vragen en hij legt uit. Wat volgt zijn gesprekken over liefde en over angst en over de alledaagse dingen in een leven. Gesprekken over hoe je leven kan veranderen als je met een open blik naar jezelf én naar je omgeving leert kijken. Dat je dan nieuwe dingen leert ontdekken en begrijpt ‘Het regent geluk’.
“Met Koos! Met Lisa… Goedemorgen Lisa! Goedemorgen Koos…”; zo beginnen steevast de gesprekken tussen Lisa Portengen en Koos Janson. Elke ochtend praten ze via de telefoon en stelt Lisa vragen over de alledaagse dingen die gebeuren in haar leven. Over mensen die onaardig doen, over schoonmoeders, over werk, over fouten maken, eerlijk ondernemen en over moeilijke gesprekken. Situaties waar iedereen wel eens mee te maken krijgt.
Met Lisa’s vraag als kern en aan de hand van de lessen in het boek ‘Een cursus in wonderen’ legt Koos uit hoe Lisa met elke vraag, met elke situatie vanuit openheid zou kunnen omgaan.
Open
Want openheid is waar het om draait in het boek. Durf je eerlijk te zijn door je ego even opzij te schuiven en met een open blik te kijken? Te kijken naar jezelf, naar de ander en naar de situatie waar je je in begeeft. Kun je zien dat je zelf misschien vanuit een emotie of een overtuiging hebt gereageerd wat je blik vertroebeld heeft? Kun je zien dat de ander dat misschien ook heeft gedaan? Reageer je vanuit angst of zet je stappen vanuit vertrouwen?
…want de innerlijke wereld is de oorzaak van de uiterlijke
En dan? Wat doe je als je eerlijk gekeken hebt? Want dat kan best vervelend zijn. Vervelend vooral voor je ego. Die onmiddellijk reageert en in de verdediging springt en met argumenten komt waarom het toch echt wel zo is! Je weet wel, dat stemmetje in je hoofd…
En ik zal met liefde kijken naar alles wat ik eerst niet zag
Ook daar geeft het boek een antwoord op. En dat antwoord is Liefde. Zien dat wat iemand ook doet, ofwel een uiting van liefde is of een vraag om liefde. Dat is soms best moeilijk. Maar kun je zien dat achter emoties en gedrag iets anders schuil kan gaan?
En hoewel het echt niet altijd leuk is om eerlijk te kijken en je ego en je emoties onder ogen te zien, kun je altijd iets leren van wat je overkomt. Dat is ook liefde, liefde voor jezelf. Het is jezelf de kans geven het een volgende keer anders te doen. Het is jezelf het beter gunnen.
Liefde is, minder oordelend zijn naar jezelf. Zien dat je je best hebt gedaan, zien dat je menselijk bent en soms iets doet of zegt of denkt wat niet zo handig is. En als je minder oordelend bent naar jezelf, je automatisch liefdevoller kijkt naar je omgeving.
Het is alleen maar iets wat je ook anders had kunnen doen.
Door met liefde te kijken, door anders en vanuit openheid te kijken leer je op een andere manier met dingen om te gaan die je eerder irriteerden of waar je bang voor was. Door anders te leren kijken komen er nieuwe inzichten, en dan regent het geluk. Het kan zijn dat je vervolgens niet meer in dezelfde situaties terecht komt, omdat je een volgende keer niet meer vanuit je ego reageert, maar vanuit liefde. Je een volgende keer minder geraakt zal worden en misschien eenzelfde situatie niet eens meer opmerkt.
Die avond als ik in bed lig, denk ik terug aan het gesprek tussen Koos en mij. Het lijkt me heerlijk als het mij lukt om niet meer van slag te raken van nare telefoongesprekken. Of nog beter, als het mij lukt om zo’n gesprek anders te voeren. Mijn vroegere spirituele coach zei mij eens ‘wil je gelijk hebben of gelukkig zijn?’ Liefst allebei, probeerde mijn ego nog met een glimlach. Maar vanaf dat moment kan ik deze vraag aan mezelf stellen. Het juiste antwoord geven lukt me nog niet altijd meteen, maar zeker wel achteraf. Gelukkig zijn! Graag!
Het onderwerp van het boek spreekt mij aan. Het omgaan met je schaduwkanten, het voelen en verwerken van emoties, eigenlijk bewustwording in het algemeen zijn onderwerpen waar ik graag over schrijf in mijn blogs. Toch heb ik af en toe een beetje moeite met de manier van vertellen in dit boek en met woorden als ‘heiligheid’ en ‘wonderen’. Ik kan me voorstellen dat voor sommige mensen dit te zweverig of spiritueel kan klinken. Nu ben ik zelf behoorlijk spiritueel, maar ik blijf ook nog steeds een nuchter en praktisch mens en sommige stukjes tekst heb ik moeite mee. Toch, als je goed leest zitten er pareltjes verborgen in het boek.
Als je iemand helpen wilt die het moeilijk heeft, dan is je grootste hulp dat je ziet dat de ander totaal krachtig is, en alles wat hij nodig heeft met zich meedraagt. Het zit vanbinnen. Leef je in, in iemands kracht. Dat iemand problemen ervaart en het moeilijk heeft, heeft te maken met een tijdelijk afgescheiden zijn van de ware natuur. Je helpt iemand die kracht weer terug te vinden, door dat voor die ander te zien, ‘jij staat samen met mij in het licht’.
Wat ik heel leuk vind is hoe Lisa met ‘Een cursus in wonderen’ omgaat en in praktijk brengt. Aan het eind van elk hoofdstuk kijkt ze even terug en reflecteert ze op wat er is gebeurd en hoe ze het nu ervaart. Het zijn juist die verhalen die raken en die ik graag meer zou willen lezen. Eigenlijk als we diep in ons hart kijken, zijn we allemaal een beetje Lisa en herkennen we haar verhalen in ons eigen leven. Ben benieuwd hoe het Lisa verder vergaat en hoe ze de lessen nog verder in praktijk brengt. Ideetje voor een vervolg?
In 2014 start Lisa Portengen, oprichtster van Smart&Sexy, online een 100 Dagen Feel Good Challenge. Een challenge waar 4000 vrouwen aan meedoen. Lisa stelt zichzelf drie doelen die ze tijdens honderd dagen wil halen. Eén van die doelen is verdieping, door het lezen van het boek ‘Een cursus in wonderen’. Ze komt in contact met Koos Janson, medevertaler van het boek en al jarenlang leraar van de Cursus in Nederland. Koos wil haar helpen, Lisa mag hem gedurende de honderd dagen elke ochtend bellen. Deze gesprekken en de inzichten van Lisa komen samen in ‘Het regent geluk’.
Voor deze review heb ik dit boek als recensie-exemplaar gekregen.