tekort aan liefde
Emoties Empathie Relaties

Een tekort aan liefde

Door
op
19 december 2016

Jij en ik, zijn levende wezens. We hebben een hart dat slaat, bloed dat door onze aderen stroomt en een stel hersenen dat werkt. We hebben oren en ogen die van alles waarnemen, gevoelens binnenin die reageren en dat alles bij elkaar gehouden door de oppervlakte van onze huid. We hebben een op elkaar ingespeeld systeem dat werkt. Dat kan blijven werken omdat we het voeden met wat het nodig heeft. We geven het zuurstof, voedsel en water. De enige drie dingen die we nodig hebben om te overleven. Toch?

Wat we nodig hebben om te overleven

We kennen allemaal wel dat gevoel wanneer we niet op tijd hebben gegeten. Onze maag begint te rommelen, we krijgen het een beetje koud en kunnen wat onvast op onze benen komen te staan. Tekenen dat we meteen moeten ingrijpen en dat doen we door ons systeem van eten te voorzien. Dat is maar goed ook. Hoewel we enige uren (soms dagen) zonder eten kunnen, uit studies weten we dat na gemiddeld drie weken zonder eten ons systeem beetje bij beetje begint te haperen en er uiteindelijk mee ophoudt.

Hetzelfde geldt voor water. De droge mond en moeite hebben met zweten verraden ons dat het tijd is om iets te drinken. We kunnen het even volhouden zonder vocht, maar na drie dagen houdt het echt wel op.

Een gemis aan zuurstof houden we zelfs nog korter vol. Na drie minuten zonder is het over.

Voedsel, water en zuurstof zijn onze basisbehoeftes om in leven te blijven.

Liefde, is er ook een.

Hoe lang zou je kunnen leven zonder liefde?

Een tekort aan liefde

Hoe lang zou het duren voordat een hart dat geen liefde ontvangt, koud en hard wordt en uiteindelijk de deur maar sluit omdat het te pijnlijk is om die kilte en eenzaamheid te voelen. En dus ook geen liefde meer geeft.

Hoe lang zou het duren voordat een huid die niet liefdevol wordt aangeraakt, ongevoelig wordt voor de nabijheid van een ander mens. En mensen van zich af duwt.

Hoe lang zou het duren voordat ogen die geen voorbeelden zien hoe een liefdevol en respectvol contact eruit ziet, zich sluiten en onverschillig worden. En gaan denken dat dit de norm is.

Hoe lang zou het duren voordat oren die geen liefdevolle en aardige woorden horen, zich gaan uiten in een harde en defensieve stem. In een poging om te blijven staan in de hardheid die het ervaart.

liefde

Een reden om te blijven

We voeden ons met zoveel meer dan alleen eten, water en zuurstof. We voeden ons ook met liefde.  En ook met de afwezigheid ervan. Want een tekort of afwezigheid van liefde zorgt er misschien niet voor dat een lichaam er automatisch mee stopt, zoals bij de afwezigheid van eten, water en zuurstof. Binnenin gaat er wel iets dood. En kan het er toe leiden dat iemand zelf de keuze maakt om ermee te stoppen. Emotioneel dan wel fysiek.

Dat er steeds meer liefde afwezig is, is een realiteit die we meer en  meer zien in onze samenleving.

Terwijl het zo eenvoudig is om te doen. Even iemand stevig vasthouden en een knuffel geven. Even een bemoedigende hand op de schouder van een vriend of vriendin leggen of je kind of partner  strelen. Even die voorbijganger recht in de ogen kijken en een vriendelijke blik geven. Aardige en positieve woorden kiezen voor je collega of buur.

Even een glimlach of een knipoog. En hiermee aan mensen die twijfelen laten zien dat liefde echt wel bestaat. Dat er wel een reden is om te blijven in deze wereld, aanwezig en met een open hart.

Het begint bij lief zijn voor jezelf. Maar een mens kan niet leven zonder liefde te voelen van de ander. Een kind kan niet volwaardig opgroeien zonder de liefdevolle voorbeelden in zijn omgeving.

Het kost niets. Geen geld. Slechts een paar seconden van je tijd. Een paar seconden die een wezenlijk verschil maken in het leven van de ander.

Want stel je voor, dat dit er niet meer is… Hoe lang zou jij kunnen leven zonder liefde?

 

Rechten featured image: Everton Vila

Rechten foto in tekst: Hian Oliveira

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN
1 Reactie
  1. Beantwoorden

    Pater

    10 februari 2022

    Een gebrek aan wederzijdse tastbare liefde sloopt je wel. Via de hersenen lijkt een stuk energie uit het lichaam te verdwijnen. Te doven als een kaars. Een kettingreactie volgt. Er zou een boek over geschreven kunnen worden. Lichamelijke liefde is niet vanzelfsprekend.

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring