charlotte_magische_droomsokken
Boeken Hoogsensitiviteit

Charlotte en de Magische Droomsokken

Door
op
18 augustus 2015

Hoe reageer jij als je kind vertelt dat het andere zielen ziet? Of weet wat jij voelt, zonder dat je dat laat zien? Soms ineens heel boos of verdrietig reageert, overprikkeld is van alle indrukken van een druk feestje bijvoorbeeld. Hoe ga je als ouder, opa, oma, broer, zus of leerkracht om met de hooggevoeligheid van dit kind? In het boek ‘Charlotte en de Magische Droomsokken’ van Louisa Perreyn, nemen Charlotte en haar opa je op een speelse en praktische manier mee in het leven van hooggevoeligheid.

Een op de vijf mensen (en dus ook kinderen) is hooggevoelig of hoogsensitief. Hooggevoelig zijn is niet iets vreemds of heel raar. Wij (ja, ik ben er zelf ook een) zitten van binnen gewoon iets anders in elkaar. Je kunt wel zeggen dat wij een filtertje missen, waardoor al onze zintuigen meer waarnemen dan die van anderen. En als je weet hoe je daarmee kunt omgaan, is hooggevoeligheid heel leuk!

Kenmerken hooggevoeligheid

Als gevoeligerds (zoals Louisa Perreyn het noemt) ervaren we alles anders. Licht komt feller binnen, kriebelende labeltjes in kleding voelen we eerder, we vangen geluiden op die anderen niet horen. Ook ons zesde zintuig is verder ontwikkeld, we voelen meer. Emoties van andere mensen bijvoorbeeld, die we oppikken en die onze eigen emoties kunnen overstemmen. Maar ook spannende en verdrietige scenes in films en op tv ervaren we veel dieper. We voelen aan als wat iemand zegt en wat iemand denkt, niet overeen komt met elkaar. Sommige kinderen zien licht en schimmen, en praten met (voor andere onzichtbare) zielen. Of hebben een sterke band met dieren en communiceren daarmee, zonder een woord te uiten.

Even was Charlotte stil. Toe zei opa: ‘Voel je je niet zo lekker meisje?’ Charlotte kreeg tranen in haar ogen. Opa wist het altijd feilloos als er iets met haar was. ‘Weet je meisje, als je een gevoeligerd bent, dan zie en voel je meer dan andere kinderen en grote mensen. Dan rommelen al je gedachten en je gevoelens en alles wat je ziet en voelt de hele tijd door elkaar heen en daar kun je heel moe van worden. Sommige kinderen worden er ook heel erg enthousiast van, ik noem dat altijd stuiteren. En daar word je natuurlijk ook weer heel moe van. Soms word je er zelfs zo moe en verdrietig van, dat je ervan moet huilen.

Het klinkt misschien best vervelend, en soms kan het dat ook zijn als je niet weet hoe je ermee kunt omgaan. Er zijn ook heel veel leuke en positieve kanten. Het is heel leuk om een gevoeligerd te zijn! Gevoelens van plezier, verliefdheid en blijdschap ervaren wij gevoeligerds ook heel intens. De kleinste dingen vallen ons op en kunnen we van genieten, zoals een bijzondere vogel in de lucht of de heerlijke geur van zoet zomerfruit. Raak je in gesprek met een gevoeligerd dan is dat vaak een echt en diepgaand gesprek waarbij er oprechte aandacht is voor jou.

hooggevoelige_kinderen

Hooggevoelige kinderen

Een kind leeft heel intuïtief en open. Iets is wat het is, zonder er verder over na te denken. Kinderen praten meestal voluit over wat ze denken en ervaren.

Een hooggevoelig kind wil, net als ieder ander kind, ook zijn ervaringen delen met zijn omgeving. Als het daarbij op onbegrip stuit of het wordt belachelijk gemaakt om wat het ervaart, zie je vaak dat dit kind zich afsluit. Voor zijn omgeving en voor zijn gevoel.

Het is zo ontzettend jammer als een kind niet zichzelf mag zijn! Je gevoel is als een kompas. Het is een schatkist met mogelijkheden. Als je weet hoe je er naar kunt luisteren, is het een bron van informatie en zal het je altijd de juiste weg wijzen. En dat niet alleen. Doordat gevoeligerds zoveel meer zien en voelen kunnen volwassenen veel leren van de zuivere informatie die hooggevoelige kinderen willen delen met hen. Zoals al die kleine, mooie dingen waar je van kunt genieten en die wij graag aan je willen laten zien.

Opa merkte dat ze even heel verdrietig werd. Hij pakte haar stevig vast. ‘Alle gevoelens die je hebt, mogen er altijd zijn, je hoeft niet altijd blij te zijn. Je mag altijd helemaal zijn wie je bent Charlotte. Gevoeligerds kunnen van alles opmerken dat minder gevoelige mensen niet kunnen zien. Het is een soort andere manier van kijken. Je mag er altijd op vertrouwen dat die beelden je iets te zeggen hebben.

Omgaan met een hooggevoelig kind

Het kan best verwarrend zijn als jouw kind zo helder waarneemt en precies de vinger op jouw zere plek legt. Of vertelt dat de overleden oma net langs is geweest en een boodschap voor je heeft. Of als je kind gewoon heel anders reageert op dingen. Hoe ga je daarmee om?

Het belangrijkste is om open te staan voor wat deze kinderen je willen vertellen en te genieten van hen. En dat is precies wat de opa van Charlotte in het boek doet. Als grote gevoeligerd luistert hij naar de ervaringen van zijn kleindochter. Hij geeft haar de Magische Droomsokken en samen reizen Charlotte en hij overal in hun dromen naar toe.

Je kunt niet alleen met deze sokken reizen, maar terwijl je de Droomsokken aan hebt, mag niemand je storen. Dan begrijpt iedereen dat je even aan het dromen bent en dat je wat tijd voor jezelf nodig hebt.

Opa vertelt aan Charlotte wat dat nou is om een gevoeligerd te zijn en samen gaan ze in hun dromen op reis. Tijdens hun avonturen leert hij haar hoe ze kan omgaan met teveel prikkels van buiten, hoe ze kan aarden, wat dromen zijn, over zielen van overleden mensen en over engelen.

Ze had het gevoel dat ze elkaar al lang kenden, ze begrepen elkaar zo goed. Het was soms best wel eens een beetje gek, want als zij soms aan Remko dacht kon hij haar ineens daarna bellen of ze kwam hem tegen bij het buiten spelen. Opa had haar uitgelegd dat gevoelige kinderen en mensen onderling vaker zo communiceren, van hart naar hart.

Ook vertelt opa aan zijn kleindochter hoe ze om kan gaan met pesten en wat ze kan doen met al die gevoelens en vervelende gedachten die soms voorbij komen. Het helpt Charlotte om haar gevoeligheid te accepteren en gewoon zichzelf te zijn.

Opa legde haar uit dat ze een stralend lichtje in haar hart heeft en hoe meer zij gelukkig is, hoe harder en groter dat lichtje zal kunnen gaan stralen. De mensen om haar heen voelen dat lichtje en willen dan ook meer gaan stralen.  ‘Geloof in je eigen lichtje, lieve schat, want dat is jouw grote kracht.

Het boek is opgebouwd in losse hoofdstukken en elk hoofdstuk is een avontuur op zich. Het leest makkelijk en door deze indeling is elk verhaal ook apart te lezen. In verhaalvorm word je meegenomen in de wereld van hooggevoeligheid. En of je nou hooggevoelig bent of niet, het is een heerlijk boek. Een aanrader voor iedereen die bewuster om wil gaan met gevoelens. Voor kleine én grote mensen!

Een prachtig boek voor kinderen om zelf te lezen. En, om als ouder samen met je kind te lezen en te ontdekken dat ‘een heleboel gevoel, cool is’.

Op de website van Louisa Perreyn lees je meer over Charlotte en haar Magische Droomsokken. Daar kun je het boek bestellen en meer lezen over het groeiprogramma  ‘Een heleboel gevoel is cool’. Check ook even de agenda, Louisa en Charlotte zijn regelmatig op reis in het land om andere gevoeligerds te ontmoeten.

 

Voor deze review heb ik dit boek als recensie-exemplaar gekregen.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)
TAGS

3 september 2015

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring