Angst. Een van de minst fijne gevoelens die we kennen. Soms kunnen we niet precies de vinger leggen op wat ons nu parten speelt en ervoor zorgt dat we letterlijk stijf staan van angst. Op andere momenten, zoals nu met het coronavirus, gaat het om iets heel wezenlijks.
Als we dieper graven, komen we vaak een en dezelfde vraag tegen; “wat zou er kunnen gebeuren?”
Het antwoord op deze vraag beantwoorden we bijna altijd met een negatieve gedachte. We denken meestal als eerste aan “wat er mis kan gaan” en schieten in de beschermingsmodus. Heel begrijpelijk.
Onze natuurlijke neiging is om, vanuit die bescherming, ons wereldje letterlijk en figuurlijk kleiner te maken. We blijven thuis. We reageren niet op telefoon of berichten. We ontwijken mensen. We trekken ons terug in onszelf, in ons hoofd waar we in rondjes cirkelen in de voor ons bekende eerdere ervaringen en wat we daarvan vonden. En het liefst willen we ook niets meer voelen. Vooral niet dat benauwende gevoel van angst.
Bescherming
We hopen daarmee wat voor ons bedreigend voelt, buiten te sluiten en zo onszelf en de mensen om ons heen te beschermen. Dat kan soms helpen. Zoals nu met het virus zijn er beschermende maatregelen die ervoor zorgen dat het virus wordt ingedamd. Daarmee beschermen we de mensen met wie we samen leven in ons huis, in onze stad en op deze wereld.
Maar hoe kleiner we onze wereld maken, hoe kleiner we onszelf maken (hoe meer we verkrampen) hoe minder ruimte er is. Minder ruimte om te ontspannen. Minder ruimte om ideeën te laten ontstaan hoe we kunnen omgaan met wat ons zo bang maakt. En ook maken we ons daarmee zo klein en verkrampt dat we minder stevig staan. En in onze wiebeligheid we soms rare dingen gaan doen of abrupt iets eruit gooien.
We raken het contact kwijt met onze innerlijke leiding en zoeken houvast in onze omgeving, bij wie ook maar iets zinnigs kan zeggen over wat er op dit moment gebeurt. Doordat we onze wereld klein maken, lopen we het risico ook het contact met onze medemens kwijt te raken.
Wat helpt wanneer je je angstig voelt:
- vermijd overprikkelende situaties en mensen. Totdat je je weer rustig genoeg voelt.
- zoek de natuur of een andere rustige omgeving op
- zoek lieve en vrolijke mensen om je heen
- adem regelmatig diep in en uit, en voel hoe je bij iedere uitademing steviger staat. En…je wereld weer wat groter kunt maken
- wees selectief in welk nieuws je volgt. Blijf op de hoogte, maar doe dat een keer aan het begin en een keer aan het einde van de dag
- lees een boek met een mooi verhaal (zonder spanning) of kijk een serie of film waardoor je moet lachen of een fijn gevoel krijgt
- in plaats van je af te sluiten, kijk wat je wel kunt doen. Ook al zijn dat hele kleine dingen
- kijk wat je voor iemand anders kunt doen. Ook al zijn dat hele kleine dingen
Wanneer je dan toch overspoelt wordt door je angstige
gevoelens, beantwoord voor jezelf de vraag “wat
zou er kunnen gebeuren?” niet alleen met wat er mis kan gaan, maar ook
met een positieve uitkomst. En onderzoek de mogelijkheden die er wel zijn.
En…durf op jezelf te vertrouwen, dat wat er ook gebeurt je capabel genoeg
bent om met welke situatie dan ook om te gaan.
Zelfbescherming is heel belangrijk. Maar sluit jezelf niet helemaal af. We hebben elkaar hard nodig.
Rechten foto: Toa Heftiba via Unsplash