Wanneer het je allemaal te veel wordt
Ik moet op dieet.
Het is allemaal te veel. Al dat consumeren, de hele dag door, met weinig variatie, dat gaat een keer zwaar op de maag liggen. Het zat er al een tijdje aan te komen. En op een gegeven moment weet je, je bent gewoon te ver gegaan.
Nou denk je misschien bij een dieet aan veel sapjes, groenten, bewegen en geen ijs en chocolade meer, maar dan moet ik je toch teleurstellen. Hoewel ik een gezond leven leid en dol ben op fruit en aardig wat kilometers maak met wandelen, zou ik geen dag kunnen leven zonder ijs, laat staan chocolade. Nee, ik ga op een ander dieet. Eentje gebaseerd op emoties.
Overweldigd
Een emotie dieet, is dat nou nodig? Ja, ik vind van wel.
Want zonder dat we het doorhebben consumeren we van alles met onze zintuigen, wat in ons lichaam allerlei emotionele reacties veroorzaakt.
Ga maar eens na, hoe je lichaam aanvoelt na het kijken naar de nieuwsbeelden op de televisie van alles wat mis gaat in de wereld. Hoe je je voelt na het luisteren naar discussies over onderwerpen waar je het niet mee eens bent. Zit jij ontspannen en vrolijk in je stoel en val je ’s nachts lekker in slaap? Of staan al de spieren in je lichaam strak aangespannen en roep je van alles terug naar je televisie en computer?
En wat doet dat met de rest van jouw dag? En hoe je reageert op de mensen in je omgeving?
Net zo hebben de bewegende beelden van televisieseries, films en games en de klanken en de tekst van muziek een invloed op hoe we ons voelen. Kunnen we melancholisch worden van een lied dat we horen. Kunnen we zo meeleven met een verhaal dat we ons met de hoofdpersoon gaan identificeren. Kunnen we zo opgaan in beelden van gangsters, monsters en superhelden dat we de angstige gevoelens in ons eigen leven blijven voelen en de strijd met anderen aangaan.
Beelden en geluiden kunnen ook zorgen voor positieve gevoelens. We kunnen geïnspireerd raken en onze kracht ontdekken door het kijken naar een heldin of een held. Of energie krijgen van het spelen van een game, of de afleiding krijgen die we nodig hebben. Een komische scene kan ons het nodige perspectief op een moeilijk onderwerp geven.
Emotioneel consumeren
Ik zeg niet dat het een slechter of beter is dan het andere. De ene persoon zal beter kunnen omgaan met spanning en emoties dan de ander. Wat ik mij afvraag is,
Voelen we wat deze indrukken doen met ons lichaam?
Zijn we ons bewust dat we kunnen kiezen voor een balans in drama, spanning, boosheid, humor en liefde?
En dat die variatie in gevoelens voor ons belangrijk is.
Begrijp mij niet verkeerd: ik bedoel absoluut niet dat je alles wat moeilijk is uit de weg moet gaan en je lastige gevoelens maar moet wegdrukken. Als geen ander geloof ik in het aangaan van je lastige gevoelens. In het leren kijken vanuit een ander perspectief. Het helen van je oude wonden en in het verantwoordelijkheid nemen voor hoe jij je leven wilt leiden.
Maar ik geloof net zoveel in een gezonde emotionele huishouding van je lichaam. En dat, heb je zelf in de hand.
Bewust omgaan met je gevoel
Je hebt zelf de keuze in wat je via je zintuigen wilt consumeren en wat je binnen laat in jouw lichaam.
Zo heb ik de keuze gemaakt om nieuws niet meer via de televisie te volgen. Ik heb gemerkt dat de bewegende beelden met geluiden op televisie veel emotionele reacties teweeg brengen in mij. In plaats daarvan volg ik het nieuws via een selectie van landelijke, lokale en internationale kranten via Twitter en via Blendle. Het lezen van nieuws is een stuk rustiger voor mij. Bovendien kan ik dan het nieuws consumeren op een moment dat het voor mij goed voelt.
Nu ik werk aan het schrijven van een serie verhalen over mijn ervaringen met emoties en sensitiviteit voel ik tijdens en na het schrijven ook mijn eigen gevoelens hierover opspelen. En hoe graag ik ook wil bijblijven met alle documentaires en artikelen die hierover en over emotionele verwaarlozing gaan, zoek ik wel het juiste moment om dat te doen. Dat is niet na een hele dag schrijven over zware onderwerpen.
Nu kun je ook denken: ach dan denk je toch gewoon aan iets leuks! Dan gaat het vanzelf wel weer beter. Dat klinkt wellicht mooi en eenvoudig, maar dat is niet zo eenvoudig voor iedereen. Zeker voor de mensen met vervelende ervaringen in hun verleden. Je kunt nog zoveel verwerkt en geheeld hebben, je blijft gevoelig voor dezelfde onderwerpen. En op momenten dat je niet goed in je vel zit, kunnen deze triggers je weer onderuit halen.
A laugh a day keeps the shrink away
Sommige mensen zijn zich al bewust van wat ze voelen. Maar vaak zie ik toch nog mensen die de reacties in hun lichaam niet begrijpen of er helemaal niet bij stilstaan. Die onbewust te lang spanning, boosheid en drama hebben geconsumeerd, het niet afwisselen met humor en liefde en dan later in hun leven vastlopen en niet begrijpen hoe dat komt.
Daarom ga ik op dieet.
En ga ik heel gevarieerd consumeren. Een documentaire hier, wat wereldnieuws daar, afgewisseld met wat wandelen in een mooie natuur en ontmoetingen met vrolijke en lieve vrienden. En is mijn dag teveel gevuld met onrust en zware onderwerpen, dan meng ik er wat humor door heen. Met dank aan de constante herhalingen van The Big Bang Theory en aan Comedy Central die alle tien de seizoenen van Friends weer uitzendt. Zo blijf ik emotioneel lekker in balans en val ik ’s nachts weer rustig in slaap.
Al jaren kennen we de uitspraak ‘an apple a day keeps the doctor away’ als we praten over een gezonder leven. Met dank aan Joey en Chandler en aan Sheldon Cooper zeg ik vanaf nu;
a laugh a day keeps the shrink away!
Rechten foto’s: Historical Fiction by Tyler Shields