freedom_in_music___jump_9_by_escaped_emotions-d4aiwwx
Persoonlijke ontwikkeling Werk

Uit je comfort zone

Door
op
11 juli 2014

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Voor veel mensen is dit prima. Want als je precies hebt wat je graag wilt waarom zou je dan iets willen veranderen? Het kan ook zijn dat je niet zo tevreden bent met wat je nu hebt of de plek waar je nu bent. En dat je eigenlijk wel iets zou willen veranderen. Maar ja, dát is best eng… Blijf je waar je bent?  Of stap je uit je comfort zone en laat je zien wie jij bent en wat je werkelijk wilt?

Je comfort zone

Je comfort zone is een fijne plek. Je weet precies waar je aan toe bent, want je doet dingen al jaren op dezelfde manier en je weet hoe je omgeving hierop reageert. Je hoeft niet na te denken bij wat je doet of hoe je iets doet, je doet alles als een automatische piloot. Heerlijk, dag in dag uit hetzelfde ritme. Geen spanning, geen stress. Geen pieken en geen dalen, gewoon lekker hetzelfde.

Soms zie je anderen om je heen weleens iets (in jouw ogen) geks doen. Ze zeggen ineens hun baan op en beginnen voor zichzelf. Ze starten een nieuwe hobby, of ze vertrekken naar het buitenland. Soms gaan ze in een keer een hele andere richting op. Soms loopt dat goed af, heel soms ook niet. Je denkt misschien ‘moedig van ze maar ook best eng’. Maar wat je vooral opvalt is dat deze mensen er anders gaan uitzien, je ziet het plezier dat ze uitstralen. ‘Wow, wat mooi. Dat zou ik ook wel willen.’  En op hetzelfde moment dat je dat denkt, hoor je meteen een stemmetje in je hoofd. Een stemmetje dat zegt: ‘kan ik dat wel’ of ‘mag ik dat wel’. Tegelijkertijd trekt er iets samen in je maag, alsof iemand het daar dicht knijpt. Zowel mentaal als fysiek spring je in de weerstand. Maar waarom?

Waarom durven we niet?

Waarom durven we niet onze verlangens te volgen? Ik citeer een stukje uit ‘Een Nieuwe Werkelijkheid’ van Carolina Bont dat het goed verwoordt.

‘De meesten van ons leerden al heel jong dat het er niet toe deed wat wij zelf wilden. Als gevolg daarvan deden we weinig ervaring op met het gebruiken van ons scheppend vermogen. We leerden niet onze authentieke verlangens te onderzoeken en onze innerlijke wilskracht te oefenen. In plaats daarvan leerden wij ons best te doen en onze wilskracht te gebruiken voor doeleinden die gericht waren op aanpassing en niet op zelfexpressie en innerlijke groei. We ontwikkelden zo een uiterlijke wilskracht die vaak weerstanden in ons oproept.’

Met andere woorden, we leerden ons aanpassen aan de wensen van onze omgeving. Onze ouders en later leraren, vrienden en misschien wel collega’s. We hebben vaak gehoord wat niet mocht. In plaats van dat we zelf op ontdekking gingen en erachter kwamen dat fouten maken juist wel mag omdat je daarvan leert. We hebben veelal geleerd ons hoofd te gebruiken in plaats van onze creativiteit te ontwikkelen. Leren door denken, in plaats van leren door doen. En ergens onderweg zijn we onze verlangens en onze kracht kwijtgeraakt.

Als we niet iets willen, komen we tot niets ~ Carolina Bont

Als we nu in een situatie komen waar een andere actie van ons verlangd wordt, schrikken we terug. Dat kan zijn uit onzekerheid als we onszelf afvragen of we het wel kunnen. We zijn meer bezig met wat anderen er wel niet van zullen vinden. We kunnen wachten op het juiste moment (dat er nooit komt). We kunnen denken dat het wel niet voor ons weggelegd zal zijn. We weten niet wat we wel willen en steken meer energie in wat we niet willen. Of we zijn bang voor het onbekende en voor de verantwoordelijkheden en beslissingen die bij onze keuzes horen. Ja, want dán moeten we onszelf laten zien en laten zien waar we voor staan, brrr… We blijven in onze comfort zone en gaan er niet voor.

blue_butterfly_comfortzone

Je eigen kracht ontdekken

Wil je iets veranderen dan kan dat alleen van binnenuit, omdat je iets graag wilt. Het werkt niet als het van buitenaf door een ander of door jezelf wordt opgelegd. Een sterk verlangen, een passie, iets doen vanuit je hart is dan nodig. Waar heb je plezier in? Waar loop je warm voor? Wat laat jou stralen?

Wil je een sprong maken, voel dan waar deze wens vandaan komt. Is het om iemand anders een plezier te doen of om jezelf te bewijzen, dan raak je op den duur met jezelf in conflict. Dan lijkt het aan de buitenkant wel of je ergens voor gaat maar onbewust rem je jezelf af. Je werkt jezelf dan tegen.

A ship in harbor is safe. But that is not what ships are built for

Komt deze wens vanuit jezelf, vanuit jouw hart dan zal je je eigen kracht kunnen vinden en gebruik kunnen maken van je creativiteit en je intuïtie. Je hebt dan plezier in wat je doet en je merkt niet eens op dat de tijd voorbij vliegt. Je stopt er veel energie in en je krijgt er zelfs energie van. Je kunt dan genieten van het onderweg zijn naar je doel, omdat je plezier heb in wát je doet. Zelfs zonder dat je al resultaat ziet of als het even tegen zit. Je zult ook merken dat soms dingen gewoon mee zitten. Je komt de juiste personen op het juiste moment tegen, je leest of hoort informatie op het moment dat je die nodig hebt. Je merkt dat op omdat je bewust bent waarvoor je wilt gaan. Wat niet belangrijk voor je is, valt weg. Je zit in een flow.

Hoe zou het zijn als je nu die sprong zomaar zou wagen? Als je gaat doen wat je écht graag wilt. Misschien nog eng, want het kan best een grote stap zijn in een keer. Maar wie zegt dat je hem ineens moet zetten? Doe het in jouw tempo. Stap voor stap kom je net zover.

En is dat nog een stap te ver? Ga er alvast erover dromen. Wegdromen op een bankje in de zon of ’s avonds voordat je gaat slapen. Doen alsof het al zover is. Dat je het al gedaan hebt en voelen hoe stoer je bent. Dat het je gelukt is en voelen hoe blij je bent. Maar vooral genieten dat je een nieuwe weg bent ingeslagen en nieuwsgierig uitkijkt naar wat voor moois er nog komen gaat.

Dus, weet wat je echt graag wilt. En durf ervoor te gaan. Blijf onderweg checken of wat je doet nog steeds klopt met wat je voelt. Of je nog op de goede weg zit. Fouten maken mag, het is een teken dat je het probeert, dat je leeft. En je mag altijd je route bijstellen of (als het niet meer klopt) stoppen. Het is JOUW leven.

Als ik voor een keuze sta om iets nieuws te gaan doen, gaat er vaak een liedje door mijn hoofd. Het is ‘A Piece of Sky’ uit de film Yentl. Yentl wil graag studeren, maar in haar tijd is dat voor vrouwen in haar land niet mogelijk. Aan het einde van het verhaal verlaat ze haar vaderland en vertrekt ze naar Amerika. Ze kiest voor zichzelf. Ze zingt dan ‘A Piece of Sky’. Bekijk de hele clip en luister naar de hele tekst. Maar vooral…zie hoe ze straalt!

Each step I take [Papa I’ve a voice now]
Each page I turn [Papa I’ve a choice now]
Each mile I travel only means, the more I have to go
What’s wrong with wanting more
If you can fly – then soar!
With all there is, why settle for just a piece of sky
Haal diep adem, spreid je vleugels uit…en vlieg!

Life really begins at the end of your comfort zone

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN
2 Reacties
  1. Beantwoorden

    Inge

    12 juli 2014

    Wat mooi Linda, ik word er op slag blij van

    • Beantwoorden

      Linda

      12 juli 2014

      Dank je wel Inge! Mooi om te horen!

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring