handboek_kanker
Boeken Zelfzorg

Regulier en alternatief

Door
op
5 december 2014

Praat je over alternatieve geneeskunde dan hoor je uiteenlopende meningen, van positief tot kritisch en wantrouwend. Daarnaast zijn de ervaringen met de reguliere geneeskunde soms ook teleurstellend. Is het mogelijk om de sterke kanten van beiden te benutten? Kunnen reguliere en alternatieve geneeskunde samenwerken? Eigenlijk is dat de grote vraag en de rode draad die door het boek ‘Handboek Kanker’ loopt.

Het boek is geschreven door Henk Fransen, arts met ruim 25 jaar ervaring in de behandeling van mensen met kanker. Hij is een groot voorstander van de reguliere geneeskunde, maar schrijft dat op het gebied van welvaartsziekten (als kanker) de reguliere geneeskunde minder effectief is. En dat een combinatie met alternatieve methoden, ook in de preventie van (andere) welvaartsziekten, van meerwaarde kan zijn.

We zitten in blokkendozen van gewapend beton in synthetische kleding achter computers met een mobieltje te bellen en televisie te kijken. We wonen misschien in de buurt van een UMTS-mast terwijl we dood-gekookt, geraffineerd en gen-gemanipuleerd voedsel eten (veelal uit de bio-industrie) met tal van chemische toevoegingen zoals E-nummers, hormonen en antibiotica. Niet zelden doen we daarbij stressvol werk dat we niet leuk vinden en bewegen te  weinig. Als arts ben ik niet verbaasd dat mensen ziek worden, ik ben eerder verbaasd hoelang we ongezond kunnen leven voordat we ziek worden.

Hij heeft het boek geschreven om mensen te helpen in hun zoektocht binnen de alternatieve geneeskunde. Zoals hij zelf schrijft ‘Een toenemend aantal mensen gaat tegenwoordig direct vanaf het allereerste begin op zoek naar alternatieven. In hun zoektocht belanden deze mensen in een wirwar aan informatie. Wanneer ze daar met hun oncoloog over willen praten, geeft deze soms geen gehoor of doet alsof het onzin is. Daarom beginnen meerdere patiënten ‘zelf te dokteren’, iets wat ik niet begrijp bij een ernstige ziekte als kanker.’

Samenwerking regulier en alternatief

In zijn boek pleit hij voor een betere samenwerking tussen reguliere en alternatieve geneeskunde, in ieder geval een open blik naar elkaar toe. Want waarom is een strijd nodig en moet één van beide beter zijn? Het gaat niet over of-of, maar het gaat over en-en. We kunnen ook kijken naar de sterke kanten van zowel regulier als alternatief en die samenbrengen. Uiteindelijk gaat het om één doel: het genezen van mensen.

Op een overzichtelijke en integere wijze worden de tot nu toe bekende alternatieve behandelingen in kaart gebracht. Bij alles benadrukt de schrijver het belang van een goed overleg tussen arts en patiënt. Maar ook hoe belangrijk het is dat een patiënt vertrouwen heeft in een behandeling en dat haar/zijn gevoel daarbij een rol speelt in het slagen van de behandeling. Een goede en open communicatie en het feit dat je als patiënt gezien wordt en serieus genomen wordt is daarin belangrijk. Helaas schort het daar in sommige gevallen nog wel eens aan.

Natuurlijke maatregelen

Eén onderdeel gaat over de natuurlijke maatregelen waarmee je je weerstand kunt verbeteren. Iets wat invloed is op preventie van welvaartsziekten en het verminderen van klachten. Henk Fransen beschrijft vijf factoren die van invloed zijn op je weerstand en die je zelf kunt beïnvloeden:

  • Gezond eten
  • Stress verminderen
  • Lichaam ontgiften
  • Steun vinden (bij jezelf en je omgeving)
  • Reinigen van je leefomgeving

Door middel van vragenlijstjes kun je zien hoe je op elk van deze factoren nu bezig bent. En krijg je een aantal handreikingen hoe je op een eenvoudige wijze verbeteringen kunt aanbrengen.

Naar mijn mening is dit onderdeel geenszins alternatief, maar is het basiskennis over hoe je gezond en bewust kunt leven. Het zijn nuttige tips voor iedereen die gezond(er) zou willen leven, maar jammer genoeg passen we deze weinig toe in onze moderne maatschappij.

Deze natuurlijke maatregelen zijn inmiddels bewezen in diverse studies. Helaas heb ik ervaren dat sommige specialisten en huisartsen hier anders naar kijken. Je voelt je als patiënt vaak al machteloos en je wilt op zo’n moment graag zelf iets doen om beter te worden. Dan is het jammer dat je met je arts niet openlijk kunt praten over manieren waarop je je gezondheid kunt verbeteren en je weerstand kunt verhogen en soms zelfs uitgelachen wordt als je dit onderwerp aansnijdt.

Gezond en bewust leven

De in het boek beschreven behandelingen zijn geen garantie om helemaal beter te worden. Dat kan ook niet. Sommige dingen overkomen je, dat is ook zo met ziektes. Je hebt een lichaam en dat kan soms ‘stuk’ gaan, het leven geeft geen garanties. Maar zoals Henk Fransen schrijft, er zijn wel kansen.

Je hebt altijd een keuze om wel of niet bewust en gezond te leven. Net zoals je in een benzineauto geen diesel gooit en er op let de beste olie te gebruiken zodat hij lang mee gaat, kun je ook goed voor je lichaam zorgen en je weerstand verhogen zodat het langer mee gaat. Je hebt één lichaam en daar moet je het in dit leven mee doen. Daarbij  ben je net zo verantwoordelijk voor je fysieke gezondheid als voor je emotionele welzijn. Want dat beiden van invloed zijn op je algehele gezondheid is ook inmiddels via allerlei studies bewezen.

Zoals Henk Fransen zelf schrijft

Ik hoop dat dit ertoe zal leiden dat meer en meer mensen zullen opstaan. Niet tegen kanker, maar voor zichzelf.

Handboek Kanker is een overzichtelijk en informatief boek voor mensen met de diagnose kanker of een voorstadium van kanker. Maar zeker ook interessant voor mensen die meer willen weten over gezond en bewust leven.

Handboek Kanker is uitgegeven door Ankh Hermes en is verkrijgbaar in diverse boekwinkels en online.

(Visited 2 times, 1 visits today)
TAGS

21 november 2014

15 december 2014

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring