Hoe je alsnog kunt leren omgaan met fouten
Het overkomt ons allemaal wel eens; we maken een fout, we vergissen ons in iets of we zeggen of doen iets impulsiefs wat later toch niet zo handig blijkt te zijn. We zijn allemaal mensen en we zijn echt niet perfect. Hoe graag we dat ook wensen van onszelf en van de mensen met wie we samen leven. Die wens, is een illusie. Ons vergissen hoeft niet zo’n probleem te zijn, als we weten hoe we ermee moeten omgaan.
Dat is iets wat voor sommigen best lastig is. Niet omdat we het niet willen, ik geloof eerder dat het komt doordat we het in onze jeugd niet of onvoldoende hebben geleerd. Als je als kind mocht leren van fouten, dan is er ruimte geweest voor gevoelens van teleurstelling, van boosheid, verdriet en schaamte. Dan is er ruimte geweest voor jou als kind. Dan heb je geleerd hoe om te gaan met deze gevoelens en kun je het geleerde ook nu toepassen als je een keer een vergissing maakt en opnieuw met deze gevoelens wordt geconfronteerd.
In plaats van vluchten en eromheen praten, ontkennen en in de aanval gaan of verlamd raken en het liefst onzichtbaar zijn, weet je wat je dan wel moet doen.
Het leren omgaan met gevoelens en emoties is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een kind. Ben je niet of onvoldoende hierin door je ouders begeleid? Je kunt het alsnog leren. Je hebt zelf de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om nu andere keuzes te maken. Je kunt nu voor jezelf een veilige omgeving creëren en het anders doen. Dit kan en mag altijd.
Hoe je alsnog leert omgaan met fouten
Word je bewust dat er in jou nog steeds een kind is (dat deel vanuit jouw jeugd) dat worstelt met dit probleem. Een kind dat hierbij hulp nodig heeft. Wat jouw kind wil is gezien en gehoord worden. En daarvoor is een veilige omgeving nodig. Eentje zonder verwijten naar jezelf. Je kunt nu de ouder zijn die je als kind zo nodig had. Je kunt nu degene zijn die luistert en je helpt om het anders te gaan doen.
Voel en luister
- Sta jezelf toe je verdriet, je boosheid en je schaamte te voelen (je emoties mogen er zijn)
- Geef jezelf een stem om te vertellen wat er is gebeurd en waarom je je nu zo voelt
- Luister zonder oordeel naar jezelf en laat het kind in jou uitpraten
- Troost jezelf (geef in gedachten jezelf een knuffel of sla een arm om je heen)
Dit doe je in eerste instantie voor jezelf en bij jezelf. Je gevoelens mogen er zijn. Jij mag er zijn. Vind je het lastig om jezelf te uiten, dan kan schrijven je hierbij helpen.
Deze stappen zijn al van wezenlijk belang. Ze zorgen ervoor dat de spanning die je voelt minder wordt en dat er ruimte ontstaat. In die ruimte kun je op een rustige en eerlijke manier kijken naar wat er is gebeurd. Zonder te oordelen over jezelf en zonder te oordelen over de ander.
Rechten foto: Elicia Edijanto
Rustig en eerlijk
Stel jezelf vragen over wat er is gebeurd en wat ervoor heeft gezorgd dat deze gevoelens er nu zijn.
Wat heb je gedaan of gezegd? Met welke informatie en kennis heb je deze keuze gemaakt? Kan het zijn dat je niet alles wist? Was het wellicht een impulsieve beslissing? Werd je ergens door getriggerd wat bij jou een onverwerkte emotie of ervaring raakte? Wat was dat? En was je reactie terecht? Waren je verwachtingen van het moment juist? Kun je er vanuit een ander perspectief, een andere hoek naar kijken? Als er iemand anders bij betrokken is, kun je je verplaatsen in de ander en in zijn/haar verhaal?
Wees eerlijk, hoe lastig en pijnlijk dat ook kan voelen. Het is dé manier om verder te komen.
- Besef dat het leven bestaat uit leermomenten en dat je niet alles kunt weten. Door dingen te doen leer je wat wel lukt en wat niet. Wat wel bij je past en wat niet.
- Besef dat we allemaal vanuit een ander perspectief, vanuit een andere hoek naar hetzelfde kijken en toch iets anders waarnemen. Wat is dan goed of fout?
- Besef dat we allemaal ervaringen en (onverwerkte) emoties meedragen uit ons verleden. Zaken die ons nu nog kunnen beïnvloeden. Kun je door het gedrag van de ander heen kijken en zien dat hij of zij ook ergens moeite mee kan hebben?
- Besef dat we allemaal verschillend zijn en anders omgaan met emoties en ook anders reageren.
- Besef dat we allemaal wel eens iets doen wat verkeerd uitpakt. Je bent echt niet de enige.
- Besef dat het maken van een fout iets anders is dan fout zijn. Er is een groot verschil.
Accepteren, verantwoordelijkheid en delen
En dan? Dan zit er niets anders op dan op te staan, jezelf af te stoffen en verder te gaan met leven.
- Accepteer wat er is gebeurd. Blijf na het voelen van je verdriet, boosheid of schaamte er niet in hangen, maar accepteer het. Langzaam zal het dan jou loslaten (in plaats van dat jij bezig bent het los te laten, wat averechts werkt).
- Als je iets heb gedaan of gezegd wat niet in orde was, dan ligt de verantwoordelijkheid daarvoor bij jou.
- Durf te delen. Als de relatie met de ander waardevol voor je is, ga het gesprek aan. Het is het waard. Zonder wat je hebt gezegd of gedaan recht te praten. Zonder de ander te beschuldigen. Zonder uitvluchten te verzinnen. Vertel gewoon wat je voelt, wat je ervaren hebt, hoe het voor jou was.
- Durf je excuses aan te bieden.
- Stel vragen als er dingen zijn die je niet begrijpt of waar jij anders tegenaan kijkt.
- Durf de boosheid en verdriet van de ander te ontvangen. Ook zij hebben iets gevoeld en hebben recht op hun gevoelens.
Wie weet, als de spanning uit de lucht is, kun je verder. En heb je weer iets geleerd. Iets dat je relatie met elkaar zal versterken.
Is het niet op te lossen met de andere persoon dan is dat ook iets wat je moet accepteren. En ook dan heb je iets geleerd over wat wel en wat niet werkt. Wat wel en wat niet bij je past.
Wat je meeneemt in je verdere leven
Het belangrijkste is dat je jezelf de kans hebt gegeven om de ervaring van het maken van een fout, nu anders aan te pakken. Door het voelen van je emoties heb je ruimte gemaakt voor jezelf. En heb je gevoeld dat jij er mag zijn. Door eerlijk te kijken naar jezelf en wat er is gebeurd heb je iets geleerd over kwetsbaarheid. Door het stellen van vragen aan jezelf heb je jezelf de kans gegeven om te zoeken naar oplossingen en nieuwe inzichten. Al met al heb je jezelf een stem gegeven en heb je je kracht aangesproken. Dat, neem je altijd mee in je verdere leven. Wat je voelt en wat je ervaart door te doen, blijft bij je. En deze keer, als een positieve ervaring.
Rechten foto: Elicia Edijanto
Beetje bij beetje zal je makkelijker kunnen omgaan met gevoelens van boosheid, verdriet of schaamte. Niet dat je er dan makkelijk overheen stapt. Dat is niet de bedoeling. Maar de volgende keren blijf je er minder in hangen en kun je sneller iets zeggen of doen wat de situatie kan verbeteren.
Je leven eindigt niet als je schaamte of teleurstelling voelt. Het is even vervelend, ja dat wel, Maar als je door deze gevoelens heen gaat en de moeite doet om je vergissing te herstellen is dat veel waard. Voor je relaties met andere mensen. En ook voor jezelf.
Het is ongelooflijk moedig en sterk om deze lastige gevoelens te durven aangaan. Om je vergissing toe te geven. Om je best te doen iets te herstellen.
Dat is niet kwetsbaar.
Dat is ongelooflijk sterk.
En dat, zien anderen ook.
Rechten featured foto: Brooke Shaden