alles_wat_ik_voel
Boeken Emoties

Alles wat ik voel

Door
op
19 april 2017

Woede, verdriet, verliefd, moed en trots; zomaar een kleine opsomming van de vele verschillende gevoelens die we als mensen ervaren. Wat betekenen ze? En wat moeten we er eigenlijk mee? In het boek ‘Alles wat ik voel – Het grote emotieboek’ laat filosoof en schrijver Stine Jensen aan de hand van twintig verschillende emoties aan kinderen zien dat alles wat je voelt een reden heeft en er gewoon mag zijn.

Want dat we in staat zijn om te voelen is niet zomaar. Onze emoties zijn eigenlijk data, informatie die ons vertellen wat iets voor ons betekent. Informatie die ons verder kan helpen. Het ontkennen of wegdrukken ervan is dus niet zo handig. Het is belangrijk dat elk kind dit leert.

In de twintig hoofdstukken in het boek legt de schrijfster uit wat hoop, eenzaam, jaloezie, verveling, wraak, empathie en de andere emoties betekenen. Dat boosheid kan gaan over grenzen en je laten horen. Dat je op verschillende manieren kunt lachen, soms ook om je andere gevoelens te verbergen. Dat verlegen zijn en bescheiden zijn iets heel positiefs is en wat het verschil is tussen je trots voelen en opscheppen. Dat we soms zo bang zijn voor verveling dat we almaar bezig blijven om niet de leegte te voelen en dat als je heel verdrietig bent, je dat merkt in je hele lichaam.

alles-wat-ik-voel-melancholie

 

Het is meer dan een boek om alleen maar te lezen. Met de vragen bij elk hoofdstuk laat Stine je zelf nadenken over hoe het voor jou is. Of je deze gevoelens ook wel eens ervaart en wat je er van vindt.

Wanneer was jij voor het laatst heel trots op iets?

Wie is je ergste vijand? Kun je je in hem of haar verplaatsen?

Ben je weleens verliefd geweest? Wat voelde je toen, en heb je het gezegd tegen diegene?

Het boek is gelukkig niet alleen gevuld met tekst. De illustraties van Marijke Klompmaker bij elk hoofdstuk vertellen het verhaal op hun eigen manier.

Leuk vind ik hoe elk hoofdstuk, elke emotie begint met een persoonlijk verhaal. Een beschrijving van een emotioneel geladen situatie, én hoe je er ook anders naar kunt kijken. Verhalen waarbij de meeste kinderen (en volwassenen) ‘ja’ zullen knikken en waardoor het boek heel herkenbaar is.

Thuis hebben we de regel dat ik per dag een halfuur op de iPad mag. Maar een half uur! Dat vliegt zo voorbij. Ik zit midden in een spel als ik mijn moeder hoor roepen: ‘Nog vijf minuten!’ ‘Nee hè, roep ik geïrriteerd terug. […] ‘Zo, nu tel ik tot drie en dan doe jij de iPad uit.’ ‘Maar ik zit midden in een spel!’ ‘Morgen verder.’ […] Ze grist de iPad uit mijn handen. ‘Ja, dat was echt een heel goed idee!’ brul ik. ‘Nu ben ik mijn score kwijt! Stomme trut!’ […] Met veel lawaai sla ik de deur van mijn kamer dicht. Ik ga op mijn bed zitten en staar naar buiten. Ik ben wel heel erg boos op mijn moeder geworden. Ik vind het ook niet zo leuk van mezelf dat ik haar stomme trut heb genoemd. Al was ze dat natuurlijk wel. Een beetje. Soms. Misschien.

Een emotieboek voor kinderen en volwassenen

Door de ervaringsverhalen, de uitleg en de achtergrond van elke emotie, de vragen in elk hoofdstuk en de mooie illustraties is het een fijn te lezen, duidelijk en volledig boek geworden. Een boek dat bedoeld is voor kinderen vanaf 10 jaar. Hoewel…wellicht is het voor iedereen boven de 10 jaar een heel fijn boek en kunnen ook volwassenen nog iets leren over hun gevoelens.

Het is ook een mooi boek voor kinderen en ouders om samen te lezen. De vragen in het boek kunnen helpen om met elkaar in gesprek te gaan over gevoelens. Over gevoelens van de kinderen, maar ook over gevoelens van ouders zelf. Tenslotte leert een kind het beste hoe ze met gevoelens kunnen omgaan van de volwassenen in zijn of haar omgeving. En met elkaar praten over wat je voelt, zal de band tussen ouders en kind verder verstevigen.

In staat zijn te voelen en leren praten over wat je voelt is ontzettend belangrijk. Als je ouders hebt die over hun gevoelens kunnen praten en als je zelf al jong leert praten over wat je voelt en wat dit betekent en hoe je ermee kunt omgaan, loop je later minder kans om vast te lopen in je leven. Als er dan iets gebeurt wat lastig is ben je gewend om over je gevoel te praten en weet je dat alles wat je voelt een reden heeft en je een stap verder kan helpen.

Het boek komt op het goede moment. Het is tijd is dat we weer samen in gesprek gaan over ons gevoel.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring