Sensitief en de liefde
Liefde is altijd het antwoord, ongeacht om welke vraag het gaat. Een mooie uitspraak die in veel gevallen zeker waar is. Voor hoogsensitieve personen is met compassie kijken en reageren iets natuurlijks en veel HSP’s zullen vaak meteen vanuit liefde reageren naar hun omgeving. Het is een mooie kant van deze karaktereigenschap. Echter een kant die juist bij HSP’s een valkuil kan zijn, zeker als het gaat om relaties.
De voordelen van compassie
In elke gezonde relatie zal het zo zijn dat je het beste wilt voor de ander. Dat je elkaar kent en weet wat de ander fijn vindt en dat graag wil geven. Dat je graag zorgt en lief bent voor de ander. Dat als de ander iets doet wat niet zo handig is, maar niet onoverkomelijk, dat je die ander vergeeft en er soms ook nog samen om kunt lachen. Dat je zelf ook eerlijk durft en kunt zijn en je open bent over dat waar je minder goed in bent. Er is een open contact tussen jullie waar geven en ontvangen in balans is.
Het komt door de liefdevolle gevoelens die je voor elkaar ervaart, evenals een bepaalde mate van compassie. Het heeft vaak ook te maken met het besef dat de verbinding met de ander waardevol voor je is. Zo waardevol dat je je inzet om die verbinding in stand te houden.
Deze liefdevolle manier van omgaan met de ander is een natuurlijke houding voor iemand die hoogsensitief is.
Hoewel het intens ervaren van gevoelens door HSP’s soms als lastig wordt ervaren, zeker als het gaat om boosheid en verdriet, worden de fijne gevoelens, van blij zijn en verliefd zijn, ook intensief en veel dieper ervaren dan iemand die niet hoogsensitief is. Als ze van iemand houden doen ze dat vaak op een onvoorwaardelijke manier. Bovendien zijn ze bijzonder goed in het aanvoelen van de gevoelens van de ander.
Wat meespeelt en wat HSP’s in relaties ook beïnvloedt is hun intuïtieve kant. Ze zien, voelen, weten hoe situaties in elkaar zitten en weten ook wat nodig is om iets op te lossen of te verbeteren.
Warmte, zorgzaamheid, betrokkenheid, vergevingsgezind, een relatie met een HSP loopt er van over.
De valkuil van compassie
Onvoorwaardelijk van iemand houden, iemands gevoelens aanvoelen, vergevingsgezind zijn en weten hoe je iets moet oplossen is heel mooi. Maar voor hoogsensitieve personen kan zoveel compassie ook een valkuil zijn.
Doordat HSP’s van nature zoveel geven en open zijn, trekken ze eerder mensen aan die emotioneel uit balans zijn en/of narcistische trekken hebben. Mensen die graag (bewust dan wel onbewust) ontvangen en minder in staat zijn om te geven.
A person can meet you only as deeply as they have met themselves ~ onbekend
De kans dat een HSP in dit soort situaties belandt, komt eerder voor wanneer:
- we als kind een onveilige hechting hebben ervaren met onze ouders (liefde en aandacht was voorwaardelijk)
- als kind niet hebben geleerd op een gezonde manier met emoties om te gaan
- we geen positieve en emotioneel gezonde voorbeelden in onze directe omgeving hebben ervaren
- als kind niet de kans hebben gekregen de positieve kanten van de eigenschap sensitiviteit te ontwikkelen
Dit merken we in ons latere leven omdat:
- we moeite hebben met ontvangen (bv van complimenten)
- we van geven zelf (onbewust dan wel bewust) iets voorwaardelijks hebben gemaakt
- we moeite hebben met het aangeven van grenzen (moeite hebben met onze stem en kracht op een positieve manier te gebruiken)
- onvoldoende eigenwaarde hebben ontwikkeld (niet goed weten dat en wat voor relatie we waard zijn)
Hoogsensitieve personen kunnen dan zelf de oorzaak zijn dat een ongezonde relatie ontstaat.
HSP’s kunnen zich dan verliezen in hun gevoel van compassie door teveel te geven en door meer te geven dan nodig is, waardoor de balans verstoord raakt. Het is belangrijk dat we onszelf net zoveel liefde gunnen als de ander. Soms kan het ook nodig zijn dat we bij onszelf eerst wat emotionele wonden helen.
Door ons vermogen om gevoelens van anderen te voelen en ons inzicht hoe situaties opgelost kunnen worden, kan het gebeuren dat we vanuit dit instinct meteen gaan geven en anderen gaan helpen. Terwijl dat wellicht niet altijd de beste keuze op zo’n moment hoeft te zijn.
Wanneer één persoon in de relatie meer geeft en altijd problemen oplost, raakt de balans van geven en ontvangen verstoord en zorgt dat voor ongezonde relaties. Voor HSP’s is het belangrijk om te leren gezonde grenzen te stellen en te leren praten over hun gevoelens.
Compassie en intuïtie ontwikkelen
We kunnen leren onze sterke HSP kenmerken als compassie en intuïtie constructief te gebruiken. Door te voelen wat er aan de hand is en door te zien of en hoe hulp het beste van pas komt. Het kan ook voldoende zijn om er voor iemand te zijn, om iemand in zijn of haar situatie te zien en te erkennen. Soms helpt het stellen van de juiste vragen zodat iemand het juiste perspectief weer vindt. Iemand die daardoor zijn eigen kracht leert aanspreken is veel meer en daardoor ook op de lange termijn geholpen. Dat is veel liefdevoller dan meteen met oplossingen te komen.
Elke relatie werkt alleen als je zowel kunt geven als dat je kunt ontvangen. En als geven en ontvangen bij beide personen in balans is. Dat mag af en toe even een beetje uit balans zijn, maar niet structureel. Een relatie werkt als je allebei de kans krijgt om bij te dragen aan de relatie.
NB. Het geldt in liefdesrelaties bijzonder, maar is net zo belangrijk in vriendschappen, familiebanden en de werkomgeving.
Rechten featured image: Tim Gouw
Rechten foto handen: Gabby Orcutt