Waarom_opruimen_heerlijk_is
Emoties Zelfzorg

Waarom opruimen heerlijk is

Door
op
10 juni 2014

‘Yeah right. Weet je wat ik dan tegen kan komen? Al die oude spullen waarvan ik niet weet wat ik ermee moet en onder in de kast heb gegooid. Lekker de deur dicht houden, dan ziet niemand het.’ Ik snap je gedachtegang, maar ik bedoelde eigenlijk iets anders. Je huis opruimen kennen we. Net als je auto schoonmaken en je kledingkast zo nu en dan eens opschonen. Maar je emoties opruimen, doe je dat ook?

Opstapelen van emoties

Dat meningsverschil dat je had, waar je eigenlijk voor jezelf had willen opkomen maar niet hebt gedaan en nog steeds met die boosheid in je rond loopt. Of die vriendschap of relatie die over is en waar je verdriet om hebt, maar door bent gegaan met je leven zonder het verdriet echt te voelen.

Het stapelt zich op en soms gaat het net als met die kast, de deur gaat open en alle rotzooi valt er in één keer uit. Je staat er middenin en hebt geen idee waar je moet beginnen. Soms doe je die deur zelf open omdat er teveel achter gepropt zit en er geen houden meer aan is. Of je wordt geraakt door iets of door iemand en is dat net het vonkje dat de oorzaak is dat de deur openvalt. Helaas komt er op zo’n moment meer uit dan de bedoeling is en krijgt degene die dan tegenover je staat alles over zich heen. Oeps…

Emoties uiten

Waarom stapelen als opruimen zo heerlijk kan zijn? Want af en toe even lekker hard huilen of op een kussen slaan kan zo opluchten. Het is juist gezond om, als je emoties voelt opkomen, ze te uiten. Dan wel op een veilige manier, voor jezelf en voor anderen. Boosheid, pijn of verdriet echt toe laten is een rot gevoel, maar het lucht wel op. Het helpt om de eerste scherpe randjes eraf te halen. En daarna voel je je vaak rustiger.

Sinds een aantal jaren hou ik regelmatig grote opruiming. Als er iets gebeurt wat mij raakt maak ik tijd voor mijzelf om echt te voelen wat het met mij doet. Ik zoek dan of de stilte thuis of ga naar het bos of de zee. Na het echt voelen voel ik mij een stuk rustiger en lichter alsof er echt iets opgeruimd is. De situatie is misschien nog niet veranderd, maar na het voelen zie ik wel helder wat dit voor mij betekent en wat ik graag zou willen. Het helpt mij ook om rustig het gesprek aan te gaan met iemand om een meningsverschil op te lossen. Of, als dat gesprek niet mogelijk is, om beter los te kunnen laten wat er gebeurd is. Of om het te kunnen delen met een vriend(in).

Emoties willen gevoeld worden en willen je duidelijk maken wat iets met je doet. Emoties horen te stromen. Dat geldt voor de fijne emoties als blijdschap en liefde, maar ook voor de minder leuke als boosheid, pijn en verdriet. Houd je emoties binnen, dan gaat dit ook vastzitten in je lichaam. Je lichaam probeert je dan alsnog, via lichamelijke klachten,  duidelijk te maken dat er iets is wat aandacht nodig heeft.

Dus niet stapelen, maar lekker opruimen op het moment dat er iets is wat gevoeld wil worden.
En net als in een opgeschoonde kledingkast weer ruimte is voor nieuwe leuke kleding, zo komt er in een opgeschoond lichaam weer ruimte voor nieuwe positieve emoties.

(Visited 1 times, 1 visits today)
TAGS
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN

GEEF EEN REACTIE

Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring