Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren karaktereigenschap. Hoogsensitieve personen, ook wel HSP’s genoemd, vangen  meer prikkels op uit hun omgeving. Heel simpel zou je kunnen zeggen dat wij een filtertje missen dat andere mensen wel hebben en dat wij alles wat via onze zintuigen binnenkomt intenser ervaren. Ook verwerken wij de informatie op een dieper niveau.

Al met al betekent het dat wij op een dag veel meer input binnen krijgen en dat op de een of andere manier moeten verwerken. Die input is soms handig, maar het verwerken is best wel een klus. Het is daarom belangrijk om onszelf in balans te houden door goed voor onszelf te zorgen. Door te voelen wanneer onze grens aan prikkels bereikt is, door tijd te nemen om te ontladen en tijd te nemen om weer op te laden. Verwerken we de prikkels niet voldoende dan kan dat leiden tot geïrriteerdheid, vermoeidheid en in uiterste gevallen tot ziekte of burn-out.

DandelionGelukkig zijn er ook veel positieve kanten aan HSP-zijn. We kunnen met die veelheid aan informatie en het inzicht dat we hebben creatieve oplossingen bedenken. We zijn in staat situaties goed in te schatten en kunnen ons goed inleven in andere mensen . Bovendien vallen de allerkleinste details ons op en kunnen we intens genieten van de wereld om ons heen.

Een op de vijf mensen is hoogsensitief. Het komt net zo veel voor bij mannen als bij vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat ook veel diersoorten deze eigenschap hebben. Het is een aangeboren eigenschap die al lang bestaat, maar lange tijd verkeerd begrepen is.

 

Mijn inspiratiebronnen

Tegenwoordig is er gelukkig veel informatie te vinden over hoogsensitiviteit. Er is onderzoek gedaan en er zijn vele boeken, websites, coaches voor volwassenen en kinderen en er is sinds kort een documentaire. Graag deel ik mijn drie grootste inspiratiebronnen op dit gebied. Het moment dat ik weer kon voelen en opnieuw mocht ontdekken wat hoogsensitief zijn betekent, heb ik veel aan deze vrouwen gehad.

Carolina Bont

Carolina is coach, schrijfster en heeft in 1985 het Centrum voor Effectieve Intuitie opgericht. Ze heeft verschillende boeken geschreven over hoogsensitiviteit zoals, ‘Versterk je uitstraling’, ‘Hoogsensitiviteit als kracht’ en ‘Een nieuwe werkelijkheid’. In haar boeken vond ik vooral herkenning en begreep ik dat wat ik ervaarde heel normaal was. Op haar blog schrijft ze regelmatig over hoogsensitiviteit.

Dr. Elaine Aron

Dr. Elain Aron is therapeut en in 1991 is ze begonnen met onderzoek naar hoogsensitiviteit. Naar aanleiding van de ervaringen in haar praktijk en de resultaten uit haar onderzoeken heeft ze diverse boeken geschreven zoals ‘Hoogsensitieve Personen’, ‘Het werkboek voor hoogsensitieve personen’, ‘Hoogsensitieve personen in de liefde’ en ‘Het hoogsensitieve kind’. In 2015 heeft zij een documentaire gemaakt over hoogsensitiviteit genaamd, ‘Sensitive The Movie’. Ook in haar boeken herkende ik veel, vooral in de verhalen van Elaine’s cliënten die in de boeken te lezen zijn.

Annette van den Berg / Centrum voor Effectieve Intuïtie

Annette is al jaren hoofddocente en sinds begin 2015 heeft ze de leiding overgenomen van Carolina Bont over het Centrum voor Effectieve Intuïtie. Na de herkenning in de verschillende boeken die ik las over HSP, heb ik bij het Centrum veel geleerd en langzamerhand mijn intuïtie weer ont-wikkeld. Annette heeft een praktische en nuchtere benadering die mij erg ligt. Tijdens haar lessen zorgt zij voor een open, veilige en warme omgeving waar ruimte is om jezelf te laten zien en te ontdekken wat er nog meer mogelijk is.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)
Linda
Nederland

Sensitief zijn en je emoties voelen is sterk en positief. Maar in onze samenleving vinden wij vaak het tegenovergestelde. Al lange tijd slaan we de plank volledig mis. We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. En dat sensitief zijn een sterke eigenschap is waar we veel meer mee kunnen. Door mijn verhalen te delen wil ik je laten zien dat sensitief zijn en je lastige emoties aangaan zoveel sterker is dan niet voelen en dat we als sensitief mens (wat we allemaal zijn) gewoon mogen Zijn.

Lin-Spiratie

ENGLISH BLOG
Some of my stories are also available in English.
CATEGORIEEN
Privacyverklaring
Ambassadeur van
T-14-10 Ambassadeur_logo_oranje_kl
Instagram
Instagram did not return a 200.

Let's connect!